Evenementen

Christmas in Paris! Tatiana Samouil (viool) & David Lively (piano)

Kerstconcert concertzaal Ruiselede

16 december 2017
Piano's Maene Ruiselede

Christmas in Paris! Tatiana Samouil (viool) & David Lively (piano)

Christmas in Paris!

Violiste Tatiana Samouil werd in Sint-Petersburg geboren in een muzikale familie. Ze is pas zes als ze viool gaat leren. Drie jaar later geeft ze haar eerste recital en debuteert ze als soliste met het Nationaal Orkest van Moldavië dat gedirigeerd wordt door haar vader Alexandru Samoila.

Tatiana Samouil behaalde eerste prijzen op de Tenuto Wedstrijd van de VRT en op het Henri Vieuxtemps Concours (1998). Ze was laureate van de wedstrijden Sibelius (2000), Koningin Elisabeth (2001), Michael Hill (Nieuw-Zeeland, tweede prijs, 2001) en Tsjaikowski in Moskou (derde prijs, 2002). Sinds 2002 is Tatiana Samouil concertmeester van het Symfonisch Orkest van de Munt en treedt ze op met prestigieuze orkesten in België en in het buitenland. Tatiana Samouil nam werken op van Schubert, Prokofiev en Sarasate, met Liuba Aroutunian (Muziekacademie van Villecroze), evenals de integrale van de sonates van Prokofiev met Plamena Mangova (piano) en Boris Brovtsyn (viool) bij Cyprés. In 2009 nam ze het Vioolconcerto Aymara van Luis Gianneo op, samen met het Symfonisch Orkest van Salta (Argentinië), met Luis Gorelik (Sony) als dirigent.

Sinds 2004 geeft Tatiana Samouil les aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth en sinds 2009 ook aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Dankzij de gulheid van een anonieme mecenas speelt ze op een prachtige Stradivarius die ooit aan de beroemde Fritz Kreisler toebehoorde.

Pianist David Lively (°1949) werd in Amerika geboren en woont en werkt in Europa met residentie in Parijs. Zijn carrière startte op 14jarige leeftijd met de uitvoering van het eerste pianoconcerto van Aram Chatsjatoerjan, samen met het symfonieorkest van Saint-Louis. Hij nam deel aan verschillende internationale wedstrijden zoals de Koningin Elisabethwedstrijd (1972) waar hij de vierde plaats behaalde en de Russische Tsjaikowski wedstrijd waar hij de prijs voor hedendaagse muziek in ontvangst nam. David Lively is ook als jurylid zeer bedreven, zo zat hij in de jury van de Koningin Elizabethwedstrijd in 1999, 2003, 2010 en 2013.

Vandaag focust David Lively vooral op de hedendaagse muziek, met een voorliefde voor de Amerikaanse, Belgische en Franse componisten. Daarnaast verdiept hij zich ook in kamermuziek. Zo nam hij de integrale werken van César Franck op samen met violiste Tatiana Samouil en het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg.

Tatiana en David brengen vandaag voor ons een Frans programma, volledig in kerstsfeer. Mis het concert niet!

Programma:

Claude Debussy Sonata for Violin and piano (composed 1916-1917)

Gabriel Faure "  Apres  un rêve " 

Gabriel Faure Sonata n1 in A dur op.13

Maurice Ravel Sonata in G dur 

Claude Debussy " Le plus que lente "

Maurice Ravel  Concert Rapsodie " Tzigane" 

Tickets online bestellen

  • Datum: 16 december 2017
  • Tijd: 20:00
  • Prijs: € 15
Terug