Clavis Piano's en Goldschmeding, een beetje geschiedenis

In 2023 nam Piano’s Maene de 3 vestigingen van Clavis Piano’s over.  Clavis Piano’s was sinds decennia een vaste waarde in Nederland, en had vestigingen in Utrecht(Nieuwegein), Delft en Amsterdam.

Clavis Piano’s was op zoek naar een partner om een nieuw groeihoofdstuk te realiseren, en stelde heel snel vast dat ze samen met Piano’s Maene op één lijn zaten, dezelfde waarden omarmden en dezelfde bedrijfscultuur deelden. Daarom werd besloten om samen verder te gaan. Alle medewerkers van Clavis bleven werkzaam in het vernieuwde bedrijf, klanten konden dus een beroep blijven doen op hun vertrouwde contacten en service! Dat alles werd aangevuld met nieuwe merken, nieuwe expertise, nieuwe collega’s en een frisse kijk op de toekomst.

Maar hoe is het bedrijf Clavis ontstaan? En hoe zijn ze één van de meest populaire pianobedrijven geworden van Nederland?  Clavis is meer dan 35 jaar geleden ontstaan uit “Goldschmeding”, een bedrijf dat al in de pianosector actief was sinds de 19de eeuw. We kijken even terug in de rijke geschiedenis…

Gerardus Goldschmeding - oprichter van Goldschmeding Piano's

De naam Goldschmeding is in Nederland bij velen nog altijd heel bekend, vooral omdat het bedrijf in de vroege jaren van de 20ste eeuw veel huishoudens in Nederland van huisorgels voorzag. Het piano- en orgelhandelsbedrijf van Goldschmeding heeft bijna 115 jaar bestaan en had vestigingen in Amsterdam en andere plaatsen in Nederland.

Gerardus Goldschmeding, de oprichter van dit gerenommeerde familiebedrijf, begon zijn loopbaan in 1848 bij Pieter Flaes en Georg D. Brönjes, die een kleine fabriek hadden voor pijporgels en pianofortes aan de Warmoesstraat 141 in Amsterdam. In 1869 gingen ze hun eigen weg, waarbij Flaes koos voor orgels en Brönjes zijn liefde voor de piano volgde. Na Brönjes' overlijden in 1872 kon Goldschmeding het bedrijf overnemen. Goldschmeding verkocht niet alleen pianino's van eigen makelij, maar ook die van Flaes, Pleyel en Cuyper. Eind 19de eeuw zag Goldschmeding potentieel in het verspreiden van harmoniums als huismuziekinstrument en in 1875 importeerde hij als eerste deze instrumenten naar Nederland.

Goldschmeding Harmonium School

Gerardus Goldschmeding had zes kinderen. De 4 zonen (Johan, Ger, Dirk en Antoon) zetten het bedrijf van hun vader voort en richtten in 1898 een vennootschap op. Ze waren actief in sociale kringen en hadden bestuursfuncties bij de Bond van Piano- en Orgelhandelaren en Fabrikanten.

Dirk Goldschmeding ontwierp in 1899 een eenvoudige en snel te volgen harmoniumcursus, die in grote oplagen werd uitgegeven. Het boek bleef tot ver na de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij muziekdocenten en liefhebbers, en voldeed aan de visie dat iedereen die een orgel bij Goldschmeding kocht, ook in staat moest zijn om erop te spelen.

Deze aanpak werd na de oorlog voortgezet met de komst van elektronische orgels. Gedurende vele jaren gaven honderden leerlingen 's avonds en op zaterdagochtend les in de studio In 1923 betrok de derde generatie Goldschmeding het pand in de Raadhuisstraat 48-50, waarna de andere Amsterdamse filialen van de hand werden gedaan.In de jaren twintig kreeg de piano - en orgelhandel geduchte concurrentie van nieuwe amusementsartikelen, zoals de radio en de grammofoon. Piano of radio, dat werd de vraag. 'Zij staan niet tegenover elkaar, zij vullen elkaar aan,' sprak Ger Goldschmeding hoopvol in een advertentie. Goldschmeding ging in 1928 overstag en opende een radioafdeling, met merken als Philips, Nora en Telefunken. In 1977 moest de afdeling wijken voor het weer groeiende aanbod van piano's en vleugels.

Gebouw Goldschmeding Amsterdam

De vierde generatie, zonen van Ger, Anton en Dirk, zouden het naoorlogse beeld bepalen. Zij openden nieuwe filialen in Haarlem, Hilversum en Purmerend. De ontwikkeling van de elektronische orgels werd nauwkeurig gevolgd.

De techniek ging snel vooruit, de mogelijkheden werden steeds groter. Japanse fabrikanten als Yamaha en Kawai begonnen aan hun opmars. Er kwamen synthesizers, keyboards en elektronische piano's. Al deze ontwikkelingen heeft Goldschmeding nog lange tijd kunnen volgen. Maar de steeds verder gaande vooruitgang in de elektronica was op zeker moment voor een van origine 'piano-orgelhandelaar oude stijl' niet meer bij te benen. De belangstelling voor piano's en elektronische orgels liep steeds verder terug, en de verkoop van vooral de orgels daalde sterk. De piano- en orgelmarkt had het moeilijk begin de jaren 1980. Bij Goldschmeding speelden nog andere factoren een rol: Een groot en kostbaar pand aan de Raadhuisstraat en nog drie filialen in de provincie zorgden voor een steeds logger wordende bedrijfsstructuur en een moeilijkere bedrijfscultuur.

Clavis vestiging in Amsterdam

Door de onverwachte tragische dood op 15 november 1976 van de toen 59-jarige financieel-directeur Ger Goldschmeding, en door ziekte gedwongen vertrek van zijn neef en mededirecteur Anton in 1983, kwam de directie vroegtijdig in de problemen. Opvolging was er niet, zodat het familiebedrijf in 1986 besloot tot vrijwillige liquidatie. Dit was echter buiten de wil van enkele medewerkers gerekend, die de voorraad overnamen en het bedrijf verder zetten onder de nieuwe naam “CLAVIS PIANO’S”.

Clavis groeide sinds 1986 uit tot een gevestigde waarde in digitale en akoestische piano’s, en was vooral ook sterk in de piano’s van Yamaha en Roland.

 

Met dank aan het "Winkelstories" team. 

Vestigingen van Goldschmeding in de geschiedenis  :
in Amsterdam:
1872     Warmoesstraat 141 1897 -
1911     Keizersgracht 305
1910     Utrechtsestraat 119
1913 - 1924 Kalverstraat 56
1923 - 1986 Raadhuisstraat 46 - 50.

Vestigingen elders
1923     Vaartweg 13, Hilversum
1924     Grote Markt 8, Haarlem
1925     Statenweg 190, Rotterdam
1927     Lange Kerkstraat 41, Goes
1930     Burgwal 14, Kampen

♭♩