Evenementen

CD-voorstelling "Fruhlingstraum" met Teun Michiels (tenor) en Peter Jeurissen (piano) op de Chris Maene Straight Strung Chamber Music Grand
27 jan. 19

CD-voorstelling "Fruhlingstraum" met Teun Michiels (tenor) en Peter Jeurissen (piano) op de Chris Maene Straight Strung Chamber Music Grand

Piano's Maene Limburg

lees meer


Winterconcert in poeke kasteel - Tom Beghin brengt solo een veelbelovend Beethoven programma
03 feb. 19

Winterconcert in poeke kasteel - Tom Beghin brengt solo een veelbelovend Beethoven programma

lees meer


Enira! Limburgs collectief stelt nieuw album vol intieme songs voor.
17 feb. 19

Enira! Limburgs collectief stelt nieuw album vol intieme songs voor.

Piano's Maene Limburg

lees meer


4 handen op 1 piano: toppianisten Henry Kramer en Vitaly Pisarenko slaan de handen in elkaar!
17 mrt. 19

4 handen op 1 piano: toppianisten Henry Kramer en Vitaly Pisarenko slaan de handen in elkaar!

Piano's Maene Ruiselede

lees meer


Uit de Excellent Concerten: Olsi Leka (cello) en Peter Caelen (piano)
24 mrt. 19

Uit de Excellent Concerten: Olsi Leka (cello) en Peter Caelen (piano)

Piano's Maene Limburg

lees meer


Laat je meevoeren op de aanstekelijke Zuid-Amerikaanse muziek van de Mambisimo Big Band !!
14 apr. 19

Laat je meevoeren op de aanstekelijke Zuid-Amerikaanse muziek van de Mambisimo Big Band !!

Piano's Maene Ruiselede

lees meer


Liebrecht Vanbeckevoort speelt Liszt in wondermooie locatie
12 mei. 19

Liebrecht Vanbeckevoort speelt Liszt in wondermooie locatie

Piano's Maene Limburg

lees meer


Labtrio - vernieuwende jazz van Begische bodem
19 mei. 19

Labtrio - vernieuwende jazz van Begische bodem

Piano's Maene Ruiselede

lees meer

Evenementen bij onze partners

27 jan. 19

The Nutcracker and I Staged family concert by Alexandra Dariescu

Bozar

Dit spektakel combineert dans, animatie en livemuziek en dompelt je met het hele gezin onder in de magie van het bekende sprookje De Notenkraker. De jonge en getalenteerde Roemeense pianiste Alexandra Dariescu onthult de sprookjeswereld die schuilgaat achter de muziek van Tsjajkovski.

lees meer


30 jan. 19

Phronesis & Frankfurt Radio Big Band The Behemoth

Bozar

Voor The Behemoth komen recensenten lovende woorden tekort. De geraffineerde, coole sound van Phronesis, het trio rond de Deense bassist Jasper Høiby, gaat wonderwel samen met de rijke, warme klanken van de Frankfurt Radio Big Band.
Wat gebeurt er als je Phronesis samen zet met de Frankfurt Radio Big Band? Iets als The Behemoth: een übervette plaat, waarvoor recensenten lovende woorden tekort komen. Zo gaf allaboutjazz.com The Behemoth 4,5 op 5, en beschreef het album als een “multi-faceted major recording by the Høiby-led trio, augmented by one of the world's hottest big bands.” De geraffineerde, coole sound van het trio rond de Deense bassist Jasper Høiby gaat wonderwel samen met de rijke, warme klanken van de Frankfurt Radio Big Band. Met dank aan de intelligente, creatieve én virtuoze arrangementen van Julian Argüelles. Phronesis en de Frankfurt Radio Big Band bewijzen dat het geheel vaak méér is dan de delen. Met andere woorden: ben je een fan van bigbands, dan zit je goed. Maar ben je fan van Phronesis, dan is het zitje net zo comfortabel.

lees meer


31 jan. 19

Mahler Chamber Orchestra & Mitsuko Uchida Mozart Pianoconcerti

Bozar

De beroemde Japanse pianiste Mitsuko Uchida mogen verwelkomen is altijd een grote eer. Haar gevoel voor muzikaliteit, de gestaalde precisie van haar spel en haar doorgedreven Mozart-expertise maken van haar een ijzersterke vertolkster van de Weense componist. Haar fel gesmaakte opnames leverden haar trouwens talloze prijzen op. Met haar alomtegenwoordige aanwezigheid op de podia – inmiddels al meer dan 40 jaar – is ze voor ons een vertrouwd gezicht in het muzieklandschap. Een vaste waarde. Ze brengt twee van de bekendste concerto’s van Mozart en dirigeert tegelijkertijd het Mahler Chamber Orchestra vanaf haar piano. Met dit schitterende gezelschap, dat zo’n 20 jaar geleden werd opgericht door Claudio Abbado, konden we ons geen betere partner voorstellen voor een geraffineerde muzikale dialoog met de piano van Uchida.

lees meer


07 feb. 19

Uri Caine J.S. Bach Goldberg Variationen

Bozar

Pianist Uri Caine beheerst zowel de taal van de jazz als die van de klassieke muziek zo goed, dat zijn spel in beide werelden volledig natuurlijk is. Tijdens het Bach Heritage Festival brengt hij zijn hoogstpersoonlijke versie van de Goldbergvariaties van Bach.
Zeldzaam zijn de muzikanten die zich zowel aan klassieke muziek en aan jazz wagen. Zeldzamer nog zijn de muzikanten die beide disciplines vermengen, en bijna compleet onvindbaar zijn muzikanten die dat laatste succesvol doen. Uri Caine is een van die witte raven. De Amerikaanse pianist voelt zich even goed aan de zijde van het barokensemble Concerto Köln als jazztrompettist Paolo Fresu – en omgekeerd. De reden? Caine beheerst de taal van de jazz en klassieke muziek zo goed, dat zijn spel in beide werelden volledig natuurlijk is, en aan de kwaliteit van zijn intelligente jazzarrangementen van klassieke muziek valt gewoon niet te tornen. Caine gaf een unieke kijk op werk van onder anderen Beethoven, Verdi en Mahler. Naar aanleiding van de 250e verjaardag van het overlijden van Bach nam Caine in 2000 ook al de Goldbergvariaties onder handen. Voor het Bach Heritage Festival bij BOZAR brengt hij die hoogstpersoonlijke versie nog eens ten gehore.

lees meer


10 feb. 19

Bram De Looze plays Bach Bozar Next Generation

Bozar

Tijdens het Bach Heritage Festival gooit improvisatietalent Bram De Looze zich vol overgave op de rechtsnarige Barenboim-Maene-piano. Met zijn transparante klank is het instrument uiterst geschikt voor het subtiele, verfijnde spel van de jazzpianist.
Jazz heeft terecht de reputatie de grenzen van het bekende op te zoeken – zeker improvisatiejazz. Een goede muzikant doet dat echter niet zomaar, maar met een grote kennis van en respect voor het verleden. En Bram De Looze is een steengoede muzikant. Centraal in De Loozes muziek staat improvisatie, maar steeds met een grote portie nieuwsgierigheid voor het beste van de klaviermuziek in het heden en verleden, of dat nu klassieke muziek is of jazz. Zo sloeg hij in het project Piano e Forte aan het improviseren op replica’s van historische fortepiano’s, van de 18e-eeuwse Anton Walter tot een Pleyel en Erard uit de 19e eeuw. Even graag experimenteert hij met de rechtsnarige Barenboim-Maene-piano, nog een instrument met wortels in het rijke verleden van de pianobouw. Tijdens het Bach Heritage Festival vormt het repertoire van de grote barokmeester de basis voor een bevlogen impro-set.

lees meer


13 feb. 19

Mischa Maisky Lily & Sascha Maisky, Julian Rachlin, Sara McElravy

Bozar

Bij Mahler denken we niet meteen aan kamermuziek. In zijn jeugd heeft hij nochtans een handvol werken in het genre geschreven. De reikwijdte en intensiteit van zijn latere symfonieën zijn al hoor- en voelbaar in die vroege composities. Zijn onafgewerkte Pianokwartet in la klein is één langgerekte, hartverscheurende, diep-tragische kreet. Martin Scorsese vond het terecht dan ook perfect dienen als deel van de soundtrack van zijn donkere thriller Shutter Island.
Het Pianokwintet in fa klein van César Franck moet qua intensiteit al niet veel onder doen voor het kwartet van Mahler. Een mysterieuze, dramatische en weemoedige sfeer tekenen het werk.
Zo ingetogen het kwintet van Franck, zo uitbundig dat van Schumann. Zijn bekende Pianokwintet, op. 44 is een onnavolgbaar hoogtepunt van een expressieve romantiek.
Voor de gelegenheid breidt meestercellist Mischa Maisky zijn gezinstrio met dochter Lily aan de piano en zoon Sascha op viool uit met Julian Rachlin en Sara McElravy. De nieuwe samenstelling is evenzeer volledig in balans: niet alleen hebben zowel Rachlin als McElravy wel al vaker samengespeeld met de Maisky’s, de twee zijn ook onderling perfect op elkaar ingespeeld want ze zijn partners op het podium én daarnaast!

lees meer


15 feb. 19

15 februari ’19 — 20:00 Belgian National Orchestra Re: Beethoven - Natural Wonders (in antwoord op Beethovens Zesde Symfonie, “Pastorale")

Bozar

Het Belgian National Orchestra en het jonge pianowonder Kit Armstrong brengen Beethovens Derde pianoconcerto, een bepalend werk voor de evolutie van het genre, waarin de componist de solist en het orkest als twee gelijkwaardige partners beschouwt. Ook op het programma staan enkele werken die geïnspireerd zijn op de natuur: van de kleurrijke vogels die een diepe indruk nalieten op de Franse componist Olivier Messiaen over de grote golven die voor Ravel de rust en onrust van de elementen opriepen in Une barque sur l’océan, tot de opmerkelijke Vijfde symfonie van Sibelius, die de onmetelijke bewondering van de componist voor de natuur weerspiegelt.
 

lees meer


26 feb. 19

Janine Jansen & Alexander Gavrylyuk

Bozar

De viool is zonder twijfel een van de meest romantische instrumenten. Geen programma waarin het instrument dan ook zo goed tot zijn recht komt als dit van Janine Jansen en Alexander Gavrylyuk.
Het tweetal brengt op-en-top romantische muziek van Schumann – Robert én Clara –, Brahms en Franck. De drie sonates zijn zowat de meest bekende en geliefde werken voor viool en piano uit de 19e eeuw.
Is de bevlogen Eerste sonate van Schumann één en al sturm und drang, dan is de ingehouden zachtmoedigheid van Brahms’ Tweede vioolsonate zonder twijfel een gevolg van de gelukzalige vakantiesfeer waarin de componist het werk schreef. De weelderige sonate van Franck vormde dan weer een passend huwelijksgeschenk voor België’s meest legendarische violist, Eugène Ysaÿe.

lees meer


05 mrt. 19

Focus - Lander Gyselinck Ragini Trio ft. Bojan Z & Sawani Mudgal

Bozar

Lander Gyselinck speelt met zijn Ragini Trio jazz met een Indische toets. Geen toeval dus dat Sawani Mudgal, een virtuoze van de Hindoestaanse muziek, de rangen van het trio vervoegt. Ook de Frans-Servische meester-improvisator Bojan Z maakt zijn opwachting.
Een vraag in een recensie in De Standaard, naar aanleiding van een concert van STUFF, de band rond Lander Gyselinck: “Kan iemand Gyselinck alsjeblieft verbieden ooit nog terug te keren naar zijn thuisplaneet? Hij toonde zich immers buitenaards.” Die vaststelling werd al in 2015 gemaakt, toen Gyselinck de MIA won voor Beste Muzikant. Een prijs die hem ook de twee daaropvolgende jaren toegekend werd! Je zou het bijna vergeten, maar Gyselinck is nog maar 30. Hij kan dan ook onmogelijk ontbreken in onze serie ‘Young Belgian Drummers’, die jong drumtalent van bij ons in de kijker plaatst. Voor dit concert is Gyselinck te gast met zijn Ragini Trio, dat jazz met een inslag uit Indische muziek speelt. Het is dan ook geen toeval dat Sawani Mudgal de rangen van het trio vervoegt. De dochter van de begenadigde Indische zanger Madhup Mudgal is zelf een virtuoze van de Hindoestaanse muziek. Ook de Frans-Servische pianist Bojan Z maakt zijn opwachting. Als meester van de improvisatie kan hij zich moeiteloos vinden in de Indiase raga.

lees meer


14 mrt. 19

Chamber Orchestra of Europe - Collegium Vocale Gent David Afkham - Pierre-Laurent Aimard

Bozar

De schoonheid waarmee Mendelssohn Die erste Walpurgisnacht schreef is er een van pure vervoering. Dat blijkt vanaf de eerste maten in de ouverture, die je meelokken naar een magisch en bovennatuurlijk universum. Dit bijzonder populaire genre in de 19e eeuw schetst hier een heidens feest, de Walpurgisnacht, gewijd aan de komst van de lente en de verheerlijking van de natuur. Het werk is geïnspireerd op een ballade van Goethe die zelf teruggreep naar een volkslegende. De cantate van Mendelssohn getuigt van een zeldzame expressieve kracht, in lijn met de tegenstelling tussen heidendom en christelijke machtsinvloeden. Deze symbolische voorstelling van de gewetensvrijheid tegenover de gedwongen bekeringen, wordt hier bijzonder mooi uitgedragen door het schitterende Chamber Orchestra of Europe, het Collegium Vocale Gent en de gevierde solisten, samen met de jonge, fenomenale dirigent David Afkham. Op het programma staat eveneens het luisterrijke Concerto voor piano nr. 15 van Mozart, vertolkt door de uitmuntende Franse pianist Pierre-Laurent Aimard, die het werk ruim tien jaar geleden opnam met ditzelfde orkest (Warner Classics).

lees meer


31 mrt. 19

Steinway Piano Competition for the Youth

Bozar

De Steinway Pianowedstrijd voor de Jeugd brengt de beste en meest verrassende jonge pianisten uit België samen op het podium van BOZAR. Tijdens de voorrondes worden er maximaal 15 kandidaten geselecteerd in drie leeftijdscategorieën (jonger dan 13, van 13 tot 16, en van 16 tot en met 18). De geselecteerde jongeren gaan op 31 maart 2019 door naar de finale. Daar zullen ze het beste van zichzelf geven voor een vakjury bestaande uit de hoofddocenten Piano van elk van de Belgische muziekconservatoria en juryvoorzitter Jean-Claude Vanden Eynden.
De pianisten die de finale halen, worden uitgebreid gesteund in hun muzikale ontwikkeling. Naast de concertervaring die ze kunnen opdoen, kan het prijzengeld hen ook een duwtje in de rug geven voor hun verdere opleiding. Wie de eerste prijs wegkaapt, mag bovendien België vertegenwoordigen op het internationale Steinway Festival van 2020 in Hamburg.
Kom dit jonge talent een hart onder de riem steken tijdens een prachtig, uniek concert!
Meer informatie vind je op www.steinwaypianocompetition.be.

lees meer