Evenementen

Jan Michiels vertolkt Busoni 'Een kathedraal van koralen voor J.S. Bach'

23 februari 2020
Piano's Maene Ruiselede

Jan Michiels vertolkt Busoni 'Een kathedraal van koralen voor J.S. Bach'

Ferruccio Busoni was een fenomale pianist, invloedrijke pedagoog, dirigent van diverse orkesten, zeer goede componist... Het is niet eenvoudig om doorheen de muziekgeschiedenis zijn gelijke te vinden. 

De muziek van Bach was voor Busoni de reden waarom hij piano begon te spelen. Zijn kennismaking met 'Das Wohltemperierte Klavier' maakte emoties en gedachten los die aan de basis lagen van zijn latere bewerkingen van Bachs muziek. Zijn 'modernisering' van Bachs werk houdt de 'Bach stijl' in ere, en brengt zelf een meerwaarde bij aan de muziek.
Het werk van Busoni werd door vele Bach kenners negatief onthaald.

Hij verdedigde zich op deze manier:
"Every notation is, in itself, the transcription of an abstract idea. The instant the pen seizes it, the idea loses its original form (…) The performance of a work is also a transcription, and still, whatever liberties it may take, it can never annihilate the original. For the musical art-work exists, before its tones resound and after they die away, complete and intact. It exists both within and outside of Time.” 

Busoni zag muziek niet als 'oud' en 'nieuw', maar als 'gekend' of 'ongekend'. Verschillende stijlen kunnen naast elkaar leven.

Bent u ook benieuwd? 

Het concert wordt vertolkt op een historische Bechstein (1860) en een moderne Chris Maene Straight Strung Grand 284.

Iedereen welkom! 

Tickets online bestellen

  • Datum: 23 februari 2020
  • Tijd: 11:00
  • Prijs: € 15
Terug