Evenementen

Nieuwjaarsconcert Argandi Pianotrio

22 januari 2017
Piano's Maene Ruiselede

Nieuwjaarsconcert Argandi Pianotrio

Blanca Arbelaez (viool), Greet Gils (cello) en Andrew Wise (piano) zijn drie ervaren musici, die elkaar reeds lang muzikaal kennen. Ze besloten hun gezamenlijke passie en enthousiasme voor het brede repertoire van deze klassieke samenstelling vorm te geven. Het Argandi Piano Trio debuteerde in 2002, en werd daarna uitgenodigd om op te treden in de kamermuziekserie van de Vlaamse Opera. Jaarlijks volgden steeds meer uitnodigingen, in o.a. de Salons voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas, de Bijloke concertzaal, de Rode Pomp kamermuziekcentrum, de grote Cultuurmarkt van Antwerpen, etc. Argandi werd gecoacht door het kamermuziekprogramma van het Orpheus Instituut Gent en door het Altenberg Trio Wien.

Ze zetten het jaar in met muziek van Haydn, Schubert en Piazzolla.

Blanca Stella Arbelaez werd geboren in Armenia, Colombia in een muzikaal gezin. Haar eerste muzieklessen kreeg ze van haar vader, leraar aan het Conservatorium van Cartago (Valle, Colombia). In 1977 verhuisde het gezin naar Bogotá en begon Blanca vioollessen te volgen bij de vooraanstaande Latijns-Amerikaanse violisten Isabel O’Byrne, Carlos Villa en Frank Preuss. Van 1980 tot 1986 speelde ze in het Orquesta Filarmonica de Bogotá en nam ze actief deel aan het concertleven. Als soliste trad ze op in de beste zalen van het land. Ze ging met diverse internationale jeugdorkesten mee op concertreizen naar Korea, Japan, Canada, Venezuela, Duitsland, Polen en Frankrijk. Van 1986 tot 1990 zette ze haar opleiding voort in Rusland bij de vooraanstaande violisten Vladimir Igolinsky en Irina Botsjkova, beide laureaten van internationale concoursen. In Belgie zette zij haar studies vanaf 1990 voort onder leiding van Henri Raudales en Mikhail Bezverkhy. Sinds 1992 is Blanca Arbelaez tweede soliste in het symfonisch orkest van de Vlaamse Opera. Zij is bijzonder actief op de concertpodia, niet alleen als violiste van het Argandi Pianotrio, maar ook als primarius van het strijkkwartet dat zij samen met muzikanten van haar orkest vormt.

Celliste Greet Gils genoot een brede muzikale opleiding en behaalde in Gent en Brussel prijzen voor cello en kamermuziek bij de heren Messens, Mannes en Vermeulen. Zij tourde enkele jaren met het wereldjeugdorkest in Engeland, Zwitserland, Korea en Japan onder de deskundige leiding van Serge Baudo, Mario Venzago en Lawrence Foster. Ze was werkzaam als freelance-muzikant in de Filharmonie, het Nationaal Orkest van Belgie, Prima la musica, I Fiamminghi e.a. Daarna was ze solocelliste in het Victoria Symphony Orchestra op Vancouver Island, Canada. Momenteel is ze vast verbonden aan het Orkest van de Vlaamse Opera. Ze is tevens actief in kamermuziekensembles zoals het Argandi Pianotrio, het Rosamunde strijkkwartet en het ensemble Octocelli. Regelmatig verleent zij haar medewerking als solocellist aan diverse kamerorkesten en andere ensembles.

De van oorsprong Britse pianist, dirigent en componist Andrew Wise woont sinds 1994 in Gent, Belgie. Hij studeerde muziekwetenschap in Cambridge en directie en piano aan de Royal Academy of Music in Londen. In 1983 werd hij repetitor van de Nederlandse Opera Amsterdam. Als pianist, zowel solo als in kamermuziekverband, en als lied – en operabegeleider, had en heeft hij een bloeiende concertpraktijk. Op dit moment is hij docent in de vocale afdeling van het Conservatorium Antwerpen en pianist van de celloklas van Justus Grimm. Met ingang van oktober 2011 is hij dirigent geworden van de Nederlandse Handelvereniging. Andrew is sinds enkele jaren ook als componist bezig. Zijn werken omvatten meerdere koorwerken waaronder een Magnificat voor koor, gecreëerd door het Vlaams Radiokoor, een Nunc Dimittis, French Provincial Cooking, geschreven in opdracht van Koor en Stem, een werk voor solo fluit, Caliban, alsook diverse andere vocale werken en arrangementen.

Tickets online bestellen

  • Datum: 22 januari 2017
  • Tijd: 11:00
  • Prijs: € 15
Terug