CD presentatie Duo Pleyel - Mozart's real musical father

Duo Pleyel ontleent haar naam aan de piano van Alexandra Nepomnyashchaya & Richard Egarr; een prachtige Pleyel uit 1848, gemaakt door Chopin's favoriete pianobouwer: Ignaz Pleyel.

Het Duo is de afgelopen drie jaar bezig geweest om het rijke repertoire voor piano vierhandig bij het bredere publiek bekend te maken. Variërend van de vroege muziek van Johann Christian Bach en Mozart en minder bekende vroege romantici als Hummel en Dussek, tot de grote populaire werken van Fauré, Debussy en Ravel in de twintigste eeuw.

Vandaag presenteert Duo Pleyel haar nieuwste release: de complete originele werken voor piano vierhandig van de Jan Ladislav Dussek.

Geboren in een Boheemse muzikale familie, leidde Jan Ladislav een kleurrijk leven, zowel persoonlijk als virtuoos. Hij was een veelgevraagd leraar en hielp de ontwikkeling van de piano vooruit. Voor zijn dood in 1812 - waarschijnlijk geholpen door een voorliefde voor sterke drank - genoot hij van het leven reisde hij veel door Europa. Zijn ietwat guitige karakter zorgde ervoor dat hij minstens twee keer moest vluchten voor zijn veiligheid. Een keer uit Rusland, waar hij werd beschuldigd van deelname aan een complot tegen de keizerin, en nog een keer uit Londen, waar een gezamenlijke uitgeverij (met zijn schoonvader en een zekere Lorenzo Da Ponte) failliet ging. Ondanks deze twijfelachtige persoonlijke tekortkomingen was Dussek tijdens zijn leven een veelgeprezen en enorm belangrijke componist en pianist.

Op de Longman Clementi (Londen, 1798) biedt Duo Pleyel u een heerlijk en stevig muzikaal feest. Het is tijd voor Dussek om terug te keren op het muzikale menu van de wereld!

 

Waar: Piano's Maene Alkmaar 

Wanneer: donderdag 23 september om 19:30

Prijs: GRATIS

25/11/2022
Piano's Maene Alkmaar

♭♩