Piano spelen én overlast voor de buren vermijden!

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Hybride piano

Graag wil je zonder beperkingen spelen, helaas is dat niet altijd mogelijk. De meeste van ons hebben buren waar we rekening mee moeten houden. Hier zijn een aantal opties en tips.

- Geschreven door Rutger Klaaijsen

Geluidsoverlast bij piano

Ah! Even lekker piano spelen op de vroege zondagochtend. Als voorgerecht een paar toonladders. Het hoofdgerecht; de vlooienmars zonder een consequent ritme. Dan, als dessert, om de vingers bij af te likken, op de eerste zeven noten van Für Elise blijven haken. Uiteraard gespeeld op een valse piano.

Hoewel het misschien verleidelijk is om dit te doen als je je buren niet kan luchten; we raden het je toch niet aan. Je zou niet de eerste zijn die zich voor de vrederechter moet gaan verantwoorden. Twee mensen die staan te schreeuwen en een partner die zich kapot schaamt dat het zo ver gekomen is.

Pianospelen met kinderen

Voorkomen is beter dan genezen

Dus, je hebt besloten je buren te vriend te houden! Goed plan! Maar hoe pak je dat aan? Allereerst raad ik aan om gewoon eens te praten met de buren.

Spreek bijvoorbeeld af dat je na 21:00 niet meer gaat spelen. Dat kan al veel helpen. Sommige mensen vinden het juist leuk om een beetje pianomuziek te horen. Ook als je niet zoveel geluk hebt, zijn er meerdere opties!

Sordinopedaal of moderator

Sordinopedaal of moderator

Deze functie zit tegenwoordig in bijna elke piano. Dit zorgt er voor dat de piano een heel stuk stiller speelt. Wat gebeurt er dan precies?

Een metalen of houten lat hangt boven de hamers, hierop zit een lap vilt bevestigd. Wanneer de functie geactiveerd wordt, kantelt de lat naar voren. Het vilt komt dan tussen de hamers en de snaren.

De hamers slaan op het vilt de snaren aan. Deze functie maakt de piano een stuk zachter.

Piano onderzetters of sokkels

Piano onderzetters of sokkels

Dit zijn schoteltjes die je onder de pianowielen of poten kan zetten.

Sommige sokkels dempen wat van het geluid, bijvoorbeeld de rubberen teflon sokkels. Het contactgeluid met de vloer kan hierdoor verminderen.

Dit is vooral handig als je rekening moet houden met de onderburen. Een stevig tapijt onder de piano kan ook helpen.

Piano stiller maken

Akotherm GG

Akotherm GG is een stevige polyesterwolplaat met een extra hoge densiteit. Dit snij je op maat en plaats je achter de piano, eventueel tussen de rastbalken.

Dit is verreweg de meest effectieve manier om het geluid van een akoestische piano te dempen. De demping gebeurt ook voornamelijk richting de muur, waardoor het effect op de geluidskwaliteit voor de pianist best meevalt. Als je handig bent, dan kan je deze klus zelf uitvoeren.

Uiteraard kunnen wij hierbij helpen! Als dit te duur uitvalt, kan je een doek of deken achter de piano kunnen hangen. Dit is minder effectief, maar wel goedkoper.

Stil-akoestische piano

Silent-piano

We hebben het hier wel eens eerder over gehad in een andere blog!

Deze piano kan volledig stil gemaakt worden. Je doet een hoofdtelefoon op en je hoort een digitaal gesampled geluid. Ook een digitale piano kan een oplossing zijn.

Klik op de knop om hier meer over te leren!

Ten slotte

Een akoestische piano in huis, da's altijd een beetje aanpassen en zoeken. Maar je buren te vriend houden is meestal écht wel de inspanningen waard.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

♭♩