Vincent Lesage en Cathelijne Maat brengen Winterreise van Schubert

Gevoelens van isolement, kilte en eenzaamheid zijn voor velen extra herkenbaar geworden toen de mensenwereld verlamd was door de coronapandemie. Ook Vincent Lesage en Cathelijne Maat hebben uit deze ervaringen geput om aan hun Winterreise extra schakeringen en diepte te verlenen.

 

De Winterreise is enerzijds de romantische verwerking van liefdesverdriet in metaforen die verbonden zijn met het seizoen van koude, duisternis, slaap en verval. De thematiek reikt anderzijds nog verder, naar vragen rond zin en existentie, ontworteling en verbondenheid, zoeken en verwondering. Ook in hun letterlijke betekenis hebben de metaforen vandaag een bijzondere draagwijdte, in het perspectief van de klimaatverandering en van een temporaliteit die mens en mensheid ver overstijgt.

 

Vincent Lesage distilleert in dit meesterwerk van Schubert zijn uiteenlopende ervaringen - als musicoloog, violist, tenor en dirigent - tot een essentie, een extractie van aroma's uit het individuele leven en het grotere zijn. Met een gedetailleerde tekstdeclamatie als roadmap en zonder schroom voor de eigen innerlijke afgronden richt hij zijn zang tot elke toehoorder afzonderlijk.

 

Cathelijne Maat modelleert haar pianospel op de golven van gedachten en gevoelens die vanuit de rijke poëtische woordenschat aan de oppervlakte verschijnen. Steunend op het begrip van een breed pianistiek repertoire en de kennis van een veelzijdige muzikale taal komt ze daarbij tot een symbiose met de componist en met de zanger.

 

WAAR: Piano's Maene Ruiselede

WANNEER: 19 november 2023 - 11 uur

PRIJS: 20 euro

19/11/2023
Piano's Maene Ruiselede
Vincent Lesage

♭♩