Waarom moet ik soms lang wachten op mijn digitale piano?

  • Digitale piano
  • Koophulp

Waarom staat over de hele wereld de levertermijn van veel modellen “op aanvraag”?
Waarom is het goed om je instrument toch al te reserveren? Wereldwijd is er momenteel een probleem met de levering van vele modellen van akoestische, maar voornamelijk digitale piano’s. Het is vaak lang wachten voor de enthousiaste pianist. De oorzaak is te vinden in een samenloop van omstandigheden:

- Geschreven door Stefaan Vanfleteren

piano familie

1. DE VRAAG. Er is een toegenomen vraag naar digitale piano's.

Sinds maart 2020 heeft de Covid-pandemie veel beperkingen opgelegd aan iedereen. Mensen zaten verplicht thuis in isolatie of quarantaine, en waren het beu om nog films te kijken of games te spelen. Het was hét moment om de lange droom om piano te leren spelen in de praktijk te brengen. Hierdoor zijn meer mensen piano beginnen spelen en zijn digitale piano's wereldwijd in populariteit toegenomen. In feite kunnen de (meestal Aziatische) fabrikanten van digitale piano's de wereldwijde gestegen vraag naar instrumenten niet bijbenen.

Pianoproductie

2. DE PRODUCTIE. De pianofabrieken kunnen niet op volle capaciteit draaien door de Covid-19 protocollen.

Door de pandemie konden de meeste fabrikanten niet op volle capaciteit werken. Er waren (en zijn) beperkingen voor het aantal werknemers dat in de fabriek mocht aanwezig zijn, en door de anderhalve meter afstand was de capaciteit van een productielijn ineens meer dan gehalveerd. Dit heeft allemaal geleid tot een drastische vertraging van de productie. Zelfs zonder de toegenomen vraag zou het aanbod nog steeds zeer laag zijn en zouden we nog steeds te maken hebben met grote aantallen nabestellingen.

Container haven

3. HET TRANSPORT. Er zijn te veel schepen in de havens en er is een tekort aan lege containers.

Overal in de wereld zijn de havens en dokken extreem overbelast. Het maakt niet uit hoe snel de fabriek haar vrachtwagens naar de kade brengt, er is nog steeds een achterstand. Er liggen veel meer schepen te wachten dan het dok eigenlijk aankan. Bovendien staan de lege containers, door een ontregeld verkeer van de zeeschepen, op de verkeerde plaatsen en is het vaak lang wachten om een container te pakken te krijgen. Daardoor kan de in Azië geproduceerde piano niet meer zo snel in Europa geraken als vroeger. Uw digitale piano is dan wel gefabriceerd, maar hij kan niet op en van het schip, of moet wachten op een lege container richting Europa.

computer chip digital piano

4. DE CHIPS. Er is een steeds groter wordend tekort aan computerchips.

Wellicht heb je in de pers al gehoord over het grote tekort aan computerchips, waar ook onder meer de auto-industrie enorme vertragingen door oploopt.  Eind 2020 trof een verwoestende brand een Japanse chipfabriek. Niet alleen zijn chips een onderdeel van elk individueel instrument, ze worden ook binnen de fabriek gebruikt in het productieproces. Alsof de chipschaarste eind 2020 nog niet genoeg was, werd in maart 2021 een andere vooraanstaande Japanse chipfabriek door een brand verwoest. En uiteraard steeg ondertussen ook de vraag naar computerchips: de auto-industrie, multimedia-industrie, ... hebben meer dan ooit de chips nodig. 

Dus wat moet je nu doen als je een digitale piano wil aankopen?

Eerst en vooral : Piano’s Maene heeft deze problematiek goed weten te voorspellen, en heeft van de meest populaire modellen heel wat backorders bij de fabrikanten Roland, Kawai en Yamaha. Door als eerste in de rij te gaan staan, krijgen we vaak ook als eerste de nieuwe leveringen uit Azië. We hebben ook een grote voorraad van ons eigen merk Doutreligne, omdat we de problematiek hier al lang geleden goed hebben kunnen inschatten. Er is dus toch heel wat beschikbaar, wat direct geleverd kan worden. Je kan op onze webshop sorteren op "beschikbaarheid" en zo in real time zien wat er beschikbaar is. 

Maar wil je toch voor je eerste keuze gaan, dan raden we jou ook aan om in de rij te staan voor de aankoop van jouw instrument, net zoals Piano’s Maene in de rij ging staan bij de producenten. De leveringsproblemen zullen nog een hele tijd verder duren en niet snel worden opgelost. Reserveer je instrument, we houden je op de hoogte wanneer het binnenkomt. Kortom, ook bij het wachten zit je bij Piano’s Maene goed!

♭♩