De piano in de spotlights: 10 interessante weetjes over de piano's van de Koningin Elisabeth wedstrijd

  • Akoestische piano
  • Zelfspelende piano

Piano's Maene is sinds 1999 betrokken bij de organisatie van elke editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. De pianotechnici en -experts van Piano's Maene zorgen mee voor de uitzonderlijke muzikale ervaring van de Koningin Elisabethwedstrijd, zowel voor de pianisten als voor het publiek.

Flagey Brussel
blog

Wie heeft dit jaar de piano uitgekozen?

Traditiegetrouw selecteerde een delegatie van de Koningin Elisabethwedstrijd ook dit jaar het instrument in het atelier van Piano's Manee in Ruislede. Pianist en jurylid Jean-Claude Vanden Eynden koos uit twee voorgeselecteerde Steinway concertvleugels. Ook de technicus van Piano's Manee, juryvoorzitter Gilles Ledure en de verantwoordelijke voor Steinway bij Piano's Maene waren er bij.

Er wordt steeds gezocht naar een instrument dat zowel de warmte bezit die nodig is voor een solo-recital, als de kracht en helderheid die nodig is voor de slotconcerten. Alle kandidaten zullen van de eerst ronde tot de finale op dezelfde piano spelen.

blog

Hoe komt de piano op het podium terecht?

Jammer genoeg past de Steinway D-274 niet in de liften van Flagey. Dus wordt de pagina door 6 pianoverhuizers naar Studio 4 gedragen. 

Een hachelijke onderneming! Bozar en de Henry Le Boeufzaal zijn net iets beter voorzien op pianotransport, daar komt er minder trek- en sleurwerk aan te pas.

Op de foto zie je het kleiner model Steinway B door de hallen van Bozar rollen.

Wist je dat er 2 concertvleugels op het podium staan?

Omdat de wedstrijdpiano tijdens de publieke optredens uitzonderlijk intensief wordt gebruikt, voorziet de wedstrijd in een reservervleugel. Als er bijvoorbeeld een snaar zou breken, zou de wedstrijd even moeten worden stilgelegd om hem te vervangen. Dat zou het strakke tijdsschema volledig overhoop halen. 

De reservevleugel moet op elk moment kunnen worden ingezet en wordt daarom tijdens de wedstrijd eveneens prefect op stemming gebeuren!

♭♩