Waarom 98% van de concertzalen in de wereld over een Steinway concertvleugel beschikt...

  • Akoestische piano
  • Evolutie van de piano
  • Koopadvies
  • Zelfspelende piano
  • Piano inspiratie

Het is u als regelmatige of als toevallige concertganger wellicht niet ontgaan: als er bij een concert in een concertzaal in België of in het buitenland een wereldvermaarde pianist speelt, dan is in de meeste gevallen het instrument een Steinway & Sons concertvleugel. 

 

Sterker nog, bij nader onderzoek blijkt 98% van de concertzalen wereldwijd over een of meerdere Steinway concertvleugels te beschikken, en dit op vraag van 95% van de professionele pianisten die daar worden uitgenodigd om te concerteren.  

 

Nu vraagt u zich af waar al die andere merken gebleven zijn en waarom er zo een grote voorkeur naar Steinway & Sons uitgaat. En of dat niet ten koste gaat van de diversiteit in het pianolandschap? 

 

 

Lang Lang

Grondlegger

Wel, Steinway & Sons is de grondlegger van de moderne kruissnarige piano zoals we hem vandaag allemaal kennen. Al in 1860 werden de eerste instrumenten gebouwd en ook vandaag nog worden er vleugels uit deze periode bespeeld en verkocht. De verschillende patenten, zo’n 149 in totaal, werden in de loop van de jaren gebruikt door alle andere pianobouwers, want het concept van Steinway & Sons klopte perfect. Door de kast uit één stuk, het rigide gietijzeren frame met gekruiste snaren, de beste houtsoorten en de unieke diafragmatische zangbodem, heeft het instrument een grote projectie en tegelijk een hele volle toon, zonder aan kleurenrijkdom in te boeten. Het was dus geen wonder dat alle pianobouwers in de eerste helft van de 20ste eeuw het Steinway concept klakkeloos overnamen en het tot op de dag van vandaag proberen te imiteren of te overtreffen. Hiermee wordt de autoriteit van Steinway telkens opnieuw bevestigd. Zolang andere pianobouwers variaties blijven maken op het concept ontwikkeld door Steinway, zullen pianisten en concertzalen voor de kracht van het origineel blijven kiezen.

Geroemd door artiesten

In de loop van de afgelopen 170 jaar heeft niet alleen Steinway & Sons bewezen dat ze de beste piano bouwen maar vooral de pianisten zelf. Het bijzonder gevoelige en uiterst betrouwbare toucher, het brede dynamische bereik, en de bijzondere toon van een echte Steinway werden en worden wereldwijd geroemd door de artiesten zelf, en omwille van zijn veelzijdigheid ook altijd weer als norm genoemd. Steinway & Sons bouwt in Hamburg en New York jaarlijks ongeveer 3000 instrumenten. In vergelijking met de totale productie van piano’s wereldwijd lijkt dat weinig, maar het is wel 15 tot 30 keer meer dan andere pianobouwers in dit segment en het mooiste bewijs hoe geliefd deze instrumenten zijn.

 

keyboard and logo

Iedere Steinway is uniek

Diversiteit zit hem in eerste instantie in de verschillende interpretaties van de vele pianisten. Het instrument is in die zin een middel, dat in alle omstandigheden en met alle repertoire de pianist het volle potentieel geeft om zijn gevarieerde interpretaties zo nauwgezet mogelijk uit te voeren. Om die reden zullen pianisten vaak tussen verschillende Steinway vleugels een keuze maken. Iedere Steinway heeft immers zijn eigen klank. De diversiteit binnen Steinway is groot en tegelijk de reden waarom menig concertzalen niet één maar twee of drie Steinway vleugels hebben staan. Zo kan de pianist de Steinway kiezen met het best passende karakter voor het concert.

Veel meer dan een naam…

Steinway staat terecht synoniem voor betrouwbaarheid, kwaliteit, zekerheid, onbeperkte artistieke mogelijkheden en een uitmuntend artistiek rendement. Ook na jaren gebruik. Dit vertaalt zich in de beste waarde-evolutie ten opzichte van om het even welk ander pianomerk. De combinatie van de grote artistieke vraag en de economische voordelen, maakt de keuze voor concertzalen zeer gemakkelijk. En dat is waarom amateurpianisten zowel als topartiesten en concertzalen altijd weer terugkeren naar dé referentie in het pianolandschap, omwille van zijn veelzijdige muzikale kwaliteiten, hoge afwerkingsgraad, bijzondere betrouwbaarheid en financiële zekerheid, de Steinway & Sons vleugel.

Meer info? Klik hier!

CM//284

En wat als je toch een alternatief zoekt voor een Steinway vleugel?

Dan heeft Piano’s Maene naast het actuele Steinway aanbod onder andere vele iconische historische instrumenten ter beschikking. Die worden gerestaureerd en of nauwgezet gecopieerd in het Atelier Chris Maene, en dit al decennialang. Ook worden er moderne rechtsnarige vleugels gebouwd: de fameuze Chris Maene Straight Strung Concert Grands, die wereldwijd door toppianisten als alternatief voor de moderne Steinway concertvleugel worden ingezet. Tot slot vervaardigt het Atelier Chris Maene instrumenten op maat zoals de innovatieve Maene-Viñoly Concert Grand met een ergonomisch klavier.

Over diversiteit gesproken!

♭♩