Pagina
Wat is een digitale piano?

Wat is een digitale piano?

Een digitale piano is een elektronisch muziekinstrument dat is ontworpen om de klank en het speelgevoel van een traditionele akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. In tegenstelling tot elektronische keyboards, die vaak een breed scala aan geluiden en functies bieden, is een digitale piano specifiek gericht op het leveren van een realistische pianoklank en speelervaring. Op een digitale piano kan je het volume regelen en altijd met een hoofdtelefoon spelen.

Piano Samples

Bij het maken van een digitale piano worden opnames gemaakt van elke afzonderlijke toon van een hoogwaardige akoestische piano. Deze opnames, bekend als samples, worden vervolgens opgeslagen in het geheugen van de digitale piano. Wanneer de pianist een toets indrukt, wordt het overeenkomstige sample afgespeeld, rekening houdend met de aanslagkracht en snelheid, om een realistische en expressieve pianoklank te produceren.

 

Gewogen klavier digitale piano

Gewogen piano klavier

De meeste digitale piano's beschikken over een gewogen klavier met 88 toetsen. Bij een akoestische piano zijn de toetsen verbonden met hamers die de snaren raken en geluid produceren wanneer ze worden ingedrukt. Dit geeft de toetsen een zekere mate van weerstand en gewicht, waardoor pianisten een bepaalde kracht moeten uitoefenen om de toetsen in te drukken en het geluid te produceren. Dit heeft invloed op de speelervaring, de techniek en de expressiviteit van het spel. Bij digitale piano's met een gewogen klavier wordt deze speelervaring zo goed mogelijk nagebootst.

Speakers

Digitale piano's beschikken over ingebouwde luidsprekers die de elektronische signalen gaan vertalen naar pianoklanken. De kwaliteit, het aantal en de positionering van de speakers hebben een grote impact op de weergave van het geluid. Digitale piano's met meerdere hoogwaardige speakers produceren een rijkere pianoklank en zijn dus een meer realistische simulatie van een echte akoestische piano.

Wanneer kies je een digitale piano?

Wanneer kies je een digitale piano?

Op muzikaal vlak, is het altijd beter om voor een akoestische piano te kiezen. Maar in een aantal gevallen kan een digitale piano toch een interessante of meer praktische keuze zijn. We sommen ze even voor je op:

 1. Wanneer het budget beperkt is, kan je soms beter investeren in de betere digitale piano dan in een low budget akoestische piano. Bovendien moet een digitale piano ook niet jaarlijks gestemd worden. Indien je de investering in een piano wil beperken op vlak van budget, kan je ook nog altijd kiezen om een akoestische of digitale piano te huren of huurkopen.
 2. Bij elke digitale piano kun je met een hoofdtelefoon spelen, zodat je kunt oefenen zonder anderen te storen. Dit is vooral handig als je graag 's avonds piano speelt of in gedeelde woonomgevingen. Bovendien kan je bij een digitale piano ook het volume instellen, waardoor je ook zeer stil kan oefenen. Belangrijk om te vermelden is dat je bij akoestische piano's, die uitgerust zijn met de silent functie, ook van dezelfde voordelen kan genieten.
Digitale piano in leefruimte
 • Digitale piano's beschikken over heel wat connectie- en interactieve mogelijkheden. Dit is vooral interessant voor pianisten die creatief met muziek willen bezig zijn. Veel digitale piano's zijn uitgerust met MIDI- en USB-poorten, Bluetooth Audio en MIDI waardoor je ze eenvoudig kan verbinden met computers, tablets en smartphones. Voor beginnende pianisten hebben digitale piano's heel wat extra leerfuncties aan boord.
 • Digitale piano's zijn compacter dan traditionele akoestische piano's, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere woonruimtes. Ze nemen minder ruimte in beslag en zijn gemakkelijker te verplaatsen. Voor pianisten die vaak optreden, kan je beter kiezen voor een portable of stage piano.

In welke gevallen een digitale piano een interessante keuze is, kan je meer uitgebreid in onze blogtekst lezen: Waarom (g)een digitale piano kiezen?

Welke digitale piano is de beste keuze?

Welke digitale piano is de beste keuze?

Hoe kies je nu een digitale piano en wat is voor jou de beste keuze? Er zijn heel verschillende pianomodellen van de merken Yamaha, Roland, Kawai, Doutreligne en Nord. Over het algemeen wordt de kwaliteit van een digitale piano bepaald door 4 factoren:

 1. Klavier
 2. Klank
 3. Extra features
 4. Design/afwerking van het meubel

Digitale piano klavier

Elke digitale piano beschikt over een gewogen klavier met 88 toetsen. Dit is essentieel voor het ontwikkelen van de juiste speeltechniek en expressie. Hoe beter het klavier op een echte piano lijkt, hoe beter. De betere digitale piano's beschikken meestal over houten, en vaak langere toetsen. Hierdoor is het speelgevoel veel authentieker en realistischer en draagt het bij aan de muzikale ervaring van de pianist.

Digitale vleugelpiano

Klank: speakers en samples

Digitale piano's beschikken over ingebouwde speakers voor de productie van de klank. Hoe groter het vermogen van de versterker en hoe beter de samples, hoe rijker de klank. Ook de grootte, het aantal en de positionering van de luidsprekers spelen een belangrijke rol. Vergelijk het met de luidsprekers van je smartphone en een mooie hifi-installatie. De hifi-installatie heeft een groter vermogen en betere luidsprekers en zal – ongeacht het ingestelde volume – een veel mooiere klank geven dan je kleine smarphone luidsprekers.

Extra features

Digitale piano's beschikken over een aantal basisfuncties zoals een hoofdtelefoonaansluiting, opnamemogelijkheden, een metronoom en meerdere klanken. Er zijn ook instrumenten die heel wat extra features aanbieden zoals begeleidende styles en extra klanken, interactieve lesmogelijkheden en heel wat connectiemogelijkheden (USB, MIDI, Bluetooth, Audio, enz...). Bij duurdere instrumenten heb je over het algemeen meer mogelijkheden dan bij de instapmodellen.

Meubel van een digitale piano

Voor veel mensen is een piano ook een esthetische keuze. Digitale piano's bestaan in alle vormen, groottes en afwerkingen. Je kan kiezen voor een compact instapmodel of een hogere piano die er uitziet als een echte akoestische piano. Daarnaast heb je ook kleine en grotere digitale vleugelpiano's. Standaard zijn digitale piano's afgewerkt in zwart mat. Maar er zijn ook heel wat alternatieve afwerkingen zoals wit, rozenhout, eik, walnoot, enz... zowel in mat als hoogglans. 

Wat zijn de beste pianomerken?

Wat zijn de beste pianomerken?

Er zijn verschillende gerenommeerde digitale pianomerken die bekend staan om hun kwaliteit, innovaties en prestaties. Historisch gezien behoren de Japanse merken Yamaha, Roland en Kawai tot het topsegment. Op vlak van professionele stage piano's speelt ook Nord een belangrijke rol.

Alle betere merken kan je terugvinden in het aanbod van Piano's Maene. Bijna alle modellen kunnen ook uitgeprobeerd worden in de 9 winkels.

Daarnaast beschikt Piano's Maene ook over een digitale pianolijn van het eigen merk Doutreligne, bestaande uit 2 budgetvriendelijke modellen in het middensegment.

 

Soorten digitale piano's

Welke soorten digitale piano's zijn er?

Er bestaan verschillende types digitale piano's om aan de wensen en voorkeuren van verschillende muzikanten te voldoen. Hieronder vind een overzicht van de verschillende soorten digitale piano's.

 1. Home piano's (console piano's): Deze digitale piano's hebben een vergelijkbare vorm en uitstraling als een traditionele akoestische piano met een rechtopstaand meubel. Ze hebben vaak een volwaardig klavier met gewogen toetsen en bieden een authentieke speelervaring. Home piano's kunnen variëren in grootte en functionaliteit, van instapmodellen tot high end modellen.
 2. Stage piano's: Deze instrumenten zijn ontworpen voor draagbaarheid en prestaties. Ze hebben meestal een compacter ontwerp en zijn lichter dan home piano's. Stagepiano's zijn populair bij live-optredens, studio-opnamen en muzikanten die vaak onderweg zijn. Ze bieden vaak geavanceerde klankmogelijkheden en effecten.
 3. Portable piano's: Deze piano's zijn lichtgewicht en ontworpen voor draagbaarheid. Ze zijn ideaal voor beginners, studenten of spelers met beperkte ruimte. Hoewel ze compacter zijn, kunnen veel portable digitale piano's toch een realistische speelervaring bieden.
 4. Digitale vleugelpiano's: Deze digitale piano's zijn een variant van de home piano, maar dan met het uiterlijk en de klank van een traditionele akoestische vleugelpiano. Ze zijn ontworpen om de klank, het speelgevoel en de esthetiek na te bootsen.
 5. Hybride digitale piano's: Hybride piano's combineren de eigenschappen van akoestische en digitale piano's. Ze beschikken over een echte buffet- of vleugelmechaniek voor het speelgevoel en het genereren van de klank. Bekende reeksen van hybride digitale piano's zijn Yamah Avant Grand en Kawai Novus.

Vragen? Kom langs, of stel ze online!

Twijfel je over welke piano je precies nodig hebt? Of wil je gewoon alles te weten komen over piano's? Onze pianoconsultants helpen je graag verder!

Openingstijden:

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag: 10u00 - 18u00
 • Woensdag: 10u00 - 18u00
 • Donderdag: 10u00 - 18u00
 • Vrijdag: 10u00 - 18u00
 • Zaterdag: 10u00 - 18u00
 • Zondag: gesloten (behalve in SEPTEMBER) 
Image

♭♩