Ben ik te oud om piano te leren spelen?

  • Akoestische piano
  • Digitale piano
  • Piano advies voor beginners
  • Piano inspiratie

Heb je er altijd van gedroomd om piano te leren spelen? Nu je wat ouder bent geworden, stel je jezelf de vraag of het wel nog realistisch is. Dan hebben we goed nieuws voor jou, want je bent nooit te oud om piano te leren spelen!

Notenbalk

Piano spelen is voor iedereen, ongeacht hoe oud je nu bent. Met het nodige geduld en doorzettingsvermogen kan je heel wat bereiken, en kan je binnenkort zelf jouw favoriete nummers op de piano spelen. In tegenstelling tot de meeste sporten of activiteiten waarbij fysieke capaciteiten een belangrijke rol spelen, is dit niet het geval bij de piano en is er geen echte ‘piekleeftijd’. Piano spelen kan je dus leren op alle leeftijden. Als je het echt kriebelt, wacht dan niet langer om jouw droom te realiseren!

Piano spelen biedt bovendien heel wat voordelen. Het is niet alleen zeer ontspannend, maar studies hebben bovendien aangetoond dat muziek spelen stress vermindert en het geheugen verbetert. Het geeft rijkdom aan je leven en is een uitlaatklep waarin je al je emoties en creativiteit kwijt kunt. Piano activeert de fijne motorische vaardigheden en spieren in je vingers, handen, voorarmen en zelfs de schouders. Ideaal om artritis tegen te gaan en de mobiliteit van je handen en vingers te verbeteren. Door in groep een instrument te spelen, leer je ook nieuwe mensen kennen, sluit je nieuwe vriendschappen en ga je jouw sociale activiteiten op een andere manier invullen.

Pianolessen

Op volwassen leeftijd piano leren spelen biedt ook een aantal extra troeven in het leerproces. Volwassenen hebben over het algemeen meer focus, geduld en doorzettingsvermogen dan kinderen, waardoor ze op een efficiëntere manier nieuwe dingen kunnen aanleren. Je leert piano spelen omdat je het echt wilt, er is niemand die je verplicht en bent daardoor zeer gemotiveerd. Je kan zeer goed inschatten welke leermethodes het best voor jou werken en je kan gemakkelijker je eigen emoties en ervaringen omzetten in muzikaliteit. Tenslotte heb je als volwassene meestal een betere zelfdiscipline en ben je motorisch al verder ontwikkeld.

Wil je een stap zetten in de wondere pianowereld, dan zetten we jou graag op weg met onderstaande nuttige tips:

1. Zoek een piano

Piano leren spelen is natuurlijk onmogelijk zonder een instrument in huis te halen. Als je nog niet direct een investering wil doen, dan kan je starten met een piano te huren of te huurkopen. Wens je een akoestische of digitale piano aan te schaffen, dan kan je gerust langskomen in één van onze filialen en je laten adviseren door onze piano consultants. Uiteraard kan je ook zelf je weg proberen vinden en het volledige aanbod van instrumenten bekijken op onze webshop.

Pianolessen

2. Neem pianolessen

Piano leren spelen kan je op verschillende manieren. Je kan all the way gaan, en jezelf inschrijven in de muziekacademie. Je start dan vanaf de basis met een combinatie van wekelijkse pianolessen en notenleer. Het vergt een zeker engagement, maar je leert piano spelen op een correcte manier en krijgt wekelijks feedback en ondersteuning. Wil je het graag op je eigen tempo doen, dan kan je ook op zoek gaan naar een privé-pianoleerkracht. Je kan ook de uitdaging aangaan om het helemaal op jezelf te leren. Tegenwoordig zijn er eel wat online tutorials te vinden op YouTube of handige apps zoals Flowkey of SimplyPiano.

3. Stel jezelf doelen

Wat wil je bereiken met piano spelen? Wil je spelen voor je eigen plezier? Wil je één van je favoriete nummers leren spelen of optreden voor een speciale gelegenheid. Door een duidelijk en realistisch doel voor ogen te hebben, zal je gefocust en gemotiveerd blijven en heb je iets om naartoe te werken.

 

Muziek die je graag speelt

4. Oefen voldoende

Verplicht jezelf om zeer regelmatig te oefenen. Dagelijks 30 minuten oefenen is veel effectiever dan slechts 1 keer per week een langere oefensessie te doen. Plan eventueel een specifiek tijdstip in om te oefenen en verplicht jezelf om aan de piano plaats te nemen. Engagement is de sleutel tot het piano leren spelen!

5. Zoek muziek die je graag speelt

Er is niets leuker dan muziek te kunnen spelen waar je zelf van houdt. Het hoeft niet per se klassieke muziek te zijn, maar ook andere genres zoals popmuziek of filmmuziek kunnen zeer fijn zijn. De sleutel tot speelplezier is het vinden van muziek die je graag speelt. Het zal je motiveren om te blijven oefenen en de juiste voldoening bieden.

Fact music

6. Wees geduldig

Doe het stap voor stap en start met muziek op je huidige niveau. Probeer niet onmiddellijk te moeilijke muziek te spelen, want dat werkt alleen maar frustrerend en ontmoedigend. Stel jezelf dus realistische doelen.

7. Geniet ervan

Het allerbelangrijkste is om te genieten van het leren en nieuwe dingen te ontdekken. Onthou steeds waar het allemaal om draait bij piano spelen, en dat is muziek maken. Op die manier blijf je gemotiveerd en maakt het jouw inspanningen de moeite waard.

Conclusie: je zal het nooit weten, als je het niet probeert! Zet alle excuses opzij en streef je passie na. “FACT: 20% of kids learn to play music. 70% of adult wish they had.” Daar kan je vandaag verandering in brengen!

♭♩