Chris Maene Collection & museum - Brussels

Museum van Belgische Piano's

De collectie historische toetsinstrumenten van Chris Maene omvat inmiddels meer dan 300 unieke instrumenten. Een deel van deze collectie wordt nu permanent tentoongesteld op de bovenste verdiepingen van de Brusselse Piano's Maene-vestiging. Kom langs en bezoek het pianomuseum, dat focust op de Belgische pianobouw en enkele prachtige voorbeelden van de Belgische piano-nijverheid tentoonstelt!

Chris Maene heeft sinds zijn kindertijd een voorliefde voor historische klavierinstrumenten. Getuige hiervan zijn de vele replica’s die het Chris Maene atelier doorheen de jaren bouwde: verschillende instrumenten uit de tijd van Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, enz. waarop hun muziek perfect kan worden uitgevoerd.

De passie voor piano resulteerde dan ook snel in het aanleggen van een grote verzameling aan historische klavierinstrumenten, die vandaag rond de 300 exemplaren telt. Uit deze 300 instrumenten, waarvan 80 exemplaren van Belgische bouwers, selecteerde de familie Maene 25 toonaangevende instrumenten, die op vlak van ontwerp, innovativiteit en/of uitvoering een bijzondere plek in de Belgische pianogeschiedenis verdienen.

Het idee voor dit museum groeide in de loop van de jaren. Het Maene-team maakt er immers reeds verschillende jaren een gewoonte van om tijdelijke tentoonstellingen van historische instrumenten op te richten in winkelcentra, cultuurhuizen, cultuurmarkten, pianofestivals enz... In 2015 ging Piano’s Maene een samenwerking aan met het Industriemuseum te Gent, waar er gedurende 6 maanden de tentoonstelling "Piano en Co" werd gerealiseerd.

Als uitloper hiervan besloot Chris Maene dat de tijd rijp was om zijn collectie Belgische piano's een permanente, voor het publiek toegankelijke plek te geven.

Belangrijke partners in dit museumproject zijn de gemeente Sint-Gillis en het Muziekinstrumentenmuseum (MIM).

Het museum is individueel toegankelijk op elke woensdagnamiddag (van 13u tot 17u) en elke eerste zaterdag van de maand (van 10u tot 17u).

Geleide bezoeken in groep zijn mogelijk op afspraak. De bezoeker krijgt bij elke piano een korte uitleg om het specifieke instrument in de geschiedenis van de Belgische pianobouw te kunnen plaatsen. Voor meer informatie over het museum of over het reserveren van een bezoek, neem contact op met Piano's Maene Brussel.

 

♭♩