Chris Maene Collection & museum - Brussels

Museum of Belgian Pianos

The Chris Maene collection of historical keyboard instruments now includes more than 300 unique instruments. Part of this collection is now permanently displayed on the upper floors of the Brussels Piano's Maene branch. Visit the piano museum that focuses on Belgian piano building.

Chris Maene heeft sinds zijn kindertijd een voorliefde voor historische klavierinstrumenten. Getuige hiervan zijn de vele replica’s die het Chris Maene atelier doorheen de jaren bouwde: verschillende instrumenten uit de tijd van Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, enz. waarop hun muziek perfect kan worden uitgevoerd. De passie voor piano resulteerde dan ook snel in het aanleggen van een grote verzameling aan historische klavierinstrumenten, die vandaag rond de 300 exemplaren telt. Uit deze 300 instrumenten, waarvan 80 exemplaren van Belgische bouwers, selecteerde de familie Maene 25 toonaangevende instrumenten, die zowel in ontwerp als vindingrijkheid een plaats verdienen in de geschiedenisboeken.

Het idee voor dit museum groeide in de loop van de jaren. Het Maene-team maakt er immers reeds verschillende jaren een gewoonte van om tijdelijke tentoonstellingen van historische instrumenten op te richten in winkelcentra, cultuurhuizen, cultuurmarkten, pianofestivals enz.. In 2015 ging Piano’s Maene een samenwerking aan met het Industriemuseum te Gent, waar gedurende 6 maanden de tentoonstelling "Piano en Co" werd gerealiseerd. De toenemende interesse van het publiek zorgde voor de realisatie van dit project. 

Belangrijke partners in dit museumproject zijn de gemeente Sint-Gillis en het Muziekinstrumentenmuseum (MIM).

 

Het museum is individueel toegankelijk op elke woensdagnamiddag (van 13u tot 17u) en elke eerste zaterdag van de maand (van 10u tot 17u).

Geleide bezoeken in groep zijn mogelijk op afspraak. De bezoeker krijgt bij elke piano een korte uitleg om het specifieke instrument in de geschiedenis van de Belgische pianobouw te kunnen plaatsen. Voor meer informatie over het museum of over het reserveren van een bezoek, neem contact op met Piano's Maene Brussel.

 

 

♭♩