De Maene-Viñoly Concert Grand: unieke innovatie in pianowereld

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Evolutie van de piano
  • Chris Maene Straight Strung Concert Grand

Toen 6 jaar geleden de wereldberoemde architect Rafael Viñoly bij Chris Maene aanklopte met het idee om de hedendaagse concertvleugel verder te ontwikkelen en te verbeteren, wist niemand waar dit toe zou leiden.

  

 

 

 

The Maene-Viñoly Concert Grand

Van idee tot werkelijkheid

Na een concert met zijn bevriende wereldsterren Daniel Barenboim en Martha Argerich, vroeg Rafael Viñoly hen wat ze zouden denken van een vleugel met een ergonomisch klavier. Hun enthousiaste reactie inspireerde hem om Chris Maene te benaderen met de vraag of hij bereid was zo een ontwerp te realiseren. In een mail met enkele schetsen zei hij tot slot 'If you think this is crazy, I can go back drawing buildings in a minute'.

Chris Maene vond het een briljant idee en ging de uitdaging aan. Het concrete ontwerp werd eerst uitgetekend en er werd een model uit karton gemaakt. Daarop tekende Rafael in het atelier in Ruiselede dan zijn verdere ideeën uit.

Het ergonomische klavier was de basis van het ontwerp. Vanuit de curve werd de rest van de vleugel ontwikkeld. Daardoor ontstond een organisch design, een logisch gevolg van de initiële ronding.

Mooie details zijn de met de hand gepolierde poten en het opvallend gestileerde pedaalstuk. De zangbodem, 20% groter dan bij een standaard vleugel, het sierlijke frame en de ronde kast van het instrument zorgen voor een bijzondere uitstraling maar ook voor een uitzonderlijk krachtige en kleurrijke klank.

The Maene-Viñoly Concert Grand

Inauguratie : Verbier Festival 19 juli 2022

Na 6 jaar ontwikkeling en tests met de grootste pianisten ter wereld, zoals Daniël Barenboim, Kirill Gerstein en Yuja Wang, werd de vleugel op 19 juli jongstleden aan de wereld gepresenteerd op het Verbier Festival met een concert door de toppianist Kirill Gerstein.

Voor een fragment van het concert klik je hier!

The Maene-Viñoly Concert Grand

Innovatie vanuit Ruiselede

De belangstelling en de feedback van zowel pers als pianisten was groot en zeer positief. Eens te meer een bewijs dat in het huidige pianolandschap wel plaats is voor innovatie, dat blijkt ook door het wereldwijde succes van de rechtsnarige vleugels uit het Chris Maene Atelier.

The Maene-Viñoly Concert Grand

The Maene-Viñoly Concert Grand

De Maene-Viñoly Concert Grand is te bespelen en te bewonderen in het hoofdkwartier van Piano’s Maene te Ruiselede. Dus als je nieuwsgierig bent om te voelen hoe gemakkelijk het is om een ergonomisch klavier te bespelen en hoe inspirerend de unieke klank van de vleugel is, kom dan vooral eens langs!

Voor meer informatie op de Chris Maene website klik je hier!

♭♩