De Nord Stage 4, het rode wonder uit Zweden. Wat is er nieuw?

 • Innovatie
 • Digitale piano
 • Koopadvies

De nieuwe Nord Stage 4 is in onze showrooms aangekomen. Reden om even dieper in te gaan op het concept van de Nord Stage én het bedrijf achter het instrument. En uiteraard om de vele nieuwigheden van dichterbij te bekijken.

Clavia Nord Stage 4 Piano's Maene
Clavia Nord fabriek Zweden

Clavia, het Zweedse moederbedrijf achter Nord

Wie aan “Nord” denkt, denkt onmiddellijk aan de opvallende rode klavierinstrumenten. De rode kleur was heel vernieuwend toen het Zweedse bedrijf Clavia in de jaren 90 hun eerste Nord-instrumenten op de markt brachten. Ze haalden de “rode mosterd” bij de vintage transistororgels uit de jaren 60 en 70 : de Vox Continental of de Farfisa Compact zijn maar enkele van de modellen waarmee hippe vogels destijds van podium naar podium trokken.

Maar Hans Nordelius, de grote bezieler achter Clavia Nord, wou met zijn instrumenten in eerste instantie de muzikant een veel mobielere oplossing bieden voor al zijn klavierproblemen. Heel wat toetsenisten (waaronder hijzelf) hadden bij hun optredens niet alleen een piano nodig, maar ook nog een vintage elektrische piano (zoals de Fender Rhodes), enkele synthesizers, en een (loodzwaar) Hammond B3 orgel. Hans Nordelius wou met één concept al deze noden kunnen inlossen, met heel wat minder transport- en rugproblemen.

Bovendien wou hij ook instrumenten die konden evolueren door software-updates en downloads, zodat iedereen de nieuwste ontwikkelingen mee in zijn instrument kon inladen. Uit deze missie is dus de Nord Stage ontstaan ! Alle Nord-instrumenten worden volledig ontwikkeld en gebouwd in Zweden, en maken gebruik van de beste klavieren van FATAR, de Italiaanse wereldspeler en specialist in pianoklavieren voor digitale en elektrische piano’s. “Made in Europe” is hier dus echt op zijn plaats.

Nord Stage heeft alle aspecten van HammondB3, Rhodes Piano, Steinway piano, Synthesizer

De Nord Stage, de beste combinatie van 3 werelden: piano, synthesizer en orgel

De Nord Stage is dus een digitaal klavierinstrument dat de voornaamste noden van de toetsenist in elke muziekgenre kan inlossen :

 • De nood aan een goede digitale pianoklank, met als unieke eigenschap de mogelijkheid om samples van verschillende merken te kunnen inladen (Steinway, Yamaha, Bösendorfer, Fazioli, Kawai, …)
 • De nood aan een goede vintage elektrische pianoklank, met keuze uit diverse modellen (Rhodes, Wurlitzer), inclusief al hun specifieke effecten (tremolo, echo, overdrive, tube amp, …)
 • De nood aan een goede synthesizer, die de vetste analoge synthesizergeluiden kan opwekken
 • De nood aan een sampler, die diverse klanken uit een gratis bibliotheek kan inladen. Deze geluiden gaan van nabootsingen van akoestische instrumenten (strijkers, slaginstrumenten, blaasinstrumenten, …) tot effecten en elektronische soundscapes
 • De nood aan een orgel, met focus op de voornaamste modellen uit de geschiedenis : De Hammond B3 met Leslie, De VOX continental en de Farfisa Compact. Maar ook een kerkorgel is geen probleem.
Eenvoudige bediening van de Nord Stage 4

Meer knopjes = makkelijker te bedienen

De uitdaging bij het ontwikkelen van de Nord Stage was dan ook om al deze aspecten in één instrument te kunnen integreren, maar vooral om deze ook nog makkelijk bedienbaar te maken.

Met zoveel mogelijk “analoge” regelaars : draaiknoppen en drukknoppen in plaats van ingewikkelde menustructuren. Daaraan dankt de Nord Stage ook zijn opvallende uiterlijk : de vele knoppen doen het instrument er heel ingewikkeld uitzien, terwijl deze er in tegendeel net voor zorgen dat alles veel makkelijker en overzichtelijker te bedienen is. Laat je er dus zeker niet door afschrikken.

Het voorbeeld van de bediening van de Nord Stage kreeg ondertussen trouwens heel wat navolging bij andere merken (bepaalde stagepiano’s van Yamaha, Roland, Viscount, …) die ook weer overstapten op de bediening met veel schuif- en draairegelaars.

De Nord Piano Library - Chris Maene Collection

We kijken even meer in detail naar enkele secties van de Nord Stage...

 

De Pianosectie:

In eerste instantie blijft de Nord Stage een digitale piano van topkwaliteit. Anders dan bij de digitale piano’s van merken als Yamaha, Roland of Kawai, kan je hier kiezen welke sample (van welk merk) je wil gaan gebruiken. De online piano-library (gratis te downloaden voor elke eigenaar van een Nord) bevat onder meer samples van concertvleugels, kortere vleugels en buffetpiano’s van Steinway & Sons, Yamaha, Bösendorfer, Shigeru Kawai, Fazioli én… de Chris Maene Collectie: Bij een bezoek van Hans Nordelius aan Piano’s Maene ontstond het idee om een aantal van de instrumenten van de collectie van Chris Maene te samplen. Een Anton Walter pianoforte (“Mozart Piano”), een replica van de Steinway N°1 en een originele Broadwood vleugelpiano gingen naar Stockholm om te worden gesampled. Sinds 2017 kan elke Nord gebruiker de Chris Maene Collection gratis downloaden in zijn instrument. Voor het opslaan van de pianoklanken is maar liefst 2 GB aan geheugen beschikbaar. En uiteraard kunnen alle geluiden door een professionele effectsessie (reverb, delay) worden geleid om optimaal te klinken binnen de omgeving van het concertpodium of woonkamer.

 

 

Drawbars nu ook standaard op Nord Stage 4

De Hammond B3 sectie:

De Hammond B3 veranderde sinds de jaren 50 alle muziekgenres : van soul, R&B over Jazz, Easy Listening tot de hedendaagse popmuziek. Heel vaak worden in digitale toetseninstrumenten samples van deze geluiden gebruikt. Maar dit beperkt uiteraard de real-time veranderbaarheid van het geluid. De Nord Stage heeft een nabootsing gebaseerd op virtual modelling, waardoor elk aspect van de Hammond B3 in real-time kan worden aangepast en nagebootst. Uiteraard zijn er de drawbars (de “trekstaven”) voor elke voetmaat, de typische scanner vibrato en chorus, de percussie, de overdrive die de tube-amplifiers veroorzaakten en het click geluid van de toetsen. Maar ook het “Leslie effect” (de speakerbox met ronddraaiende hoorn en trommel die het typische slow/fast vibratogeluid creëert gebruik makend van het doppler effect) ontbreekt niet. Nord heeft hier één van de beste imitaties van het Leslie effect die er op vandaag beschikbaar zijn.

De Synthesizer sectie:

In de jaren 90 ontwikkelde Nord de zeer populaire “Nord Wave” synthesizer. In die periode maakte de analoge synthesizer een revival na een periode van digitalisering in de jaren 80. Nord maakte via virtual modelling een geslaagde “virtual analog” kopie van de typische analoge synthesizergeluiden van de jaren 70. Een afgeslankte versie van de Nord Wave werd ook mee in de Nord Stage geïntegreerd. In de huidige Nord Stage 4 is er zelfs een volledige engine van de Nord Wave 2 geïntegreerd. Het maakt van het instrument een top synthesizer, die de voornaamste mogelijkheden van elke analoge synthesizer in zich heeft.

Nieuwe effect sectie op de Nord Stage 4

De nieuwe Nord Stage 4

Wie een Nord Stage koopt zit voor vele jaren goed. Het instrument veroudert nauwelijks. Opvolgers zijn vaak instrumenten met meer geheugen, maar blijven compatibel qua sample-bibliotheek en mogelijkheden. Ook wie een Nord Stage 2, 2EX of 3 kocht moet niet direct wanhopen nu er de nieuwe Nord Stage 4 is. Maar dit keer gaat het wel over meer dan een oppervlakkige (geheugen)update. De Nord Stage 4 heeft een grondige facelift gekregen. Hieronder geven we de opvallendste vernieuwingen :

Orgelsectie: Ook de Nord Stage 4 heeft de onovertroffen orgel-emulaties als de Hammond B3 Tonewheel, Vox Continental en Farfisa Compact. Daar bovenop ook twee verschillende kerkorgelmodellen en een Vintage Rotary Speaker (Leslie) effect. De Nord Stage 4 geeft voor het eerst ook fysieke drawbars op het bedieningspaneel. LED-indicatoren geven dan weer visuele feedback.

Pianosectie: Advanced String Resonance en Dynamic Pedal Noise technologie zorgen voor een nog meer realistische speelervaring voor pianisten van elk niveau.

Synthesizersectie: De synthgeluiden in de Nord Stage 4 worden opgewekt in de Nord Wave 2 Synth Engine. Het instrument biedt drie onafhankelijke lagen en biedt virtuele, analoge, sample-based, FM en wavetable synthesizer-opties. De ingebouwde arpeggiator (iets voor de echte synthesizer nerd, maar o zo leuk) heeft nu polyfone gate en pattern modus. Daar bovenop biedt de Nord Sample Library samples van strijkers, bassen, koren, gitaren en meer. De grootte van het sample geheugen is verdubbeld t.o.v. de Nord Stage 3.

Effectensectie. De Nord Stage 4 beschikt over een krachtige nieuwe effectensectie waarmee voor elk van de secties (piano, orgel, synth) aparte effecten kunnen worden geconfigureerd.. Ook de Delay, Amp en Modulation processoren zijn vernieuwd en het Reverb-effect heeft nieuwe “Spring” (nagalmveer), “Booth” en “Cathedral” instellingen gekregen.

Samenvatting voornaamste nieuwigheden Nord Stage 4

 • Fysieke drawbars, inclusief LED aanduiding
 • Iedere sectie (orgel, piano, synth) bevat 2 faders om eventueel dual of split voices makkelijk aan te passen
 • PANEL A-B (Nord Stage 3) is gewijzigd in LAYER SCENE met in de groepen directe toegang tot de layer/split voices en geluidsvolumes
 • Dynamic Compressor in de piano sectie
 • De Synth heeft een Nord Wave 2 engine, waardoor 3 synthesizerlagen in plaats van 2 beschikbaar zijn
 • De Synth beschikt over een handiger display
 • Polyfone arpeggiator voor de synth, met functies als chord-repeater, inversie, gate)
 • Iedere sectie (2 x orgel, 2 x piano, 2 x synth) heeft nu een eigen Dynamic/Chorus en Reverb effect
 • Spring Reverb (de zogenaamde “nagalmveer”) is als nieuw effect toegevoegd
 • 8 in plaats van 5 geheugenplaatsen per programma
 • Routing van extern audiosignaal mogelijk via de synth
 • Triple Sensor klavier (vroeger was dit alleen op de Nord Piano en Nord Grand beschikbaar)
 • Sample geheugen : 2GB voor de pianosectie (identiek aan Nord Stage 3), 960MB voor de synthsectie (dubbel zoveel als de Nord Stage 3)

♭♩