Stemmer Niko Versmessen vertelt over zijn fascinerende job !

  • Akoestische piano
  • Onderhoud

Piano's Maene beschikt over meer dan 20 gespecialiseerde stemmers die elke piano op de juiste toonhoogte zetten. Of het nu in een concertzaal is of in uw woonkamer, onze gepassioneerde technici onderhouden de instrumenten met grote zorg.

Om een beter inzicht te geven in dit beroep, interviewden we Niko Versmessen die sinds 22 jaar in ons bedrijf werkt.

Niko versmessen, stemmer Brussel

Hoe ben je bij Piano's Maene terecht gekomen?

Heel toevallig. Ik had biologie gestudeerd en was werkzaam als laborant toen ik in de krant een personeelsadvertentie zag van Piano’s Maene. Ik was al heel mijn leven een passionele hobbypianist, maar wist nauwelijks hoe mijn instrument er vanbinnen uitzag. Ik zocht al een tijdje een andere job en had al eens eerder gedacht aan de optie om pianostemmer te worden, maar ik nam dat idee niet ernstig omdat ik mij toen niet kon voorstellen dat ik daarmee ooit mijn werkdagen gevuld zou krijgen. Wat later een grandioze vergissing is gebleken. 

Toen ik ging solliciteren voor de vacature, bleken er slechts een paar kandidaten in de running te zijn. Het duurde niet lang voor ik een paar keer mocht komen proberen. Dat beviel mij; ik kon al gauw aan de slag en daarna ging het alsmaar vooruit. ik kreeg van bij het begin veel kansen om te groeien en samen met mijn persoonlijke evolutie mocht ik steeds meer mooie concertzalen bedienen.

Het is opmerkelijk hoeveel meer respons we tegenwoordig krijgen op onze vacatures voor stemmers: er komen telkens tientallen mensen met een bagage vol passie én uiteenlopende diploma's opdagen, die ervan dromen om pianostemmer-technicus te worden bij Piano’s Maene.

Ontmoeting Artiest/pianist en stemmer

Hoe is het om bekende artiesten te ontmoeten? Hebben ze speciale eisen?

Hoe beroemd en legendarisch een pianist ook is, het blijkt altijd om een mens van vlees en bloed te gaan, tegen wie je kan praten zoals tegen je buurman of -vrouw. Maar los daarvan varieert het contact volgens hun aard: sommigen zijn niet communicatief, anderen zijn welbespraakt; de meesten zijn aimabel, maar je komt er ook nog wel tegen die wat nors voor de dag komen. 

Veel pianisten zijn gewoon tevreden over het instrument zoals het gestemd, afgeregeld en geïntoneerd is, en hebben geen behoefte aan aanpassingen. Over een stemming is er zelden discussie, maar persoonlijke voorkeuren zijn er wel op gebied van de mechaniekafregeling (het speelgevoel in de toetsen: eerder licht en direct of liever wat dieper en zwaarder) en de intonatie (de klankkleur: eerder helder of eerder rond). Klank- en gevoelsimpressies zijn altijd moeilijk accuraat in woorden te vatten, daarom probeer ik zorgvuldig te overleggen om zeker te zijn dat ik helemaal begrijp wat iemand voelt of wenst. Het helpt daarbij als je als pianostemmer zelf ook pianospeelt. Het gebeurt wel eens dat pianisten een aanpassing vragen die helemaal niet strookt met wat ik zelf aanvoel, zoals bepaalde tonen zachter of juist sterker maken, maar ik kom ze altijd tegemoet. Toch kunnen we niet altijd slaafs opvolgen wat er gevraagd wordt, want sommige gevraagde ingrepen hebben een onomkeerbare impact op het instrument. Bijvoorbeeld wanneer iemand vraagt om een heel zachte klank, dan kan ik daar slechts in beperkte mate aan tegemoet komen omdat het anders een stuk van zijn krachtige, dynamische potentieel definitief verliest.   

 

Stemmer

Je stemt bij particulieren en in concertzalen. Is dit een andere baan voor jou ?

Er zijn verschillen en gelijkenissen. Tijdens de stembeurten of het onderhoud maak ik weinig onderscheid; ik probeer eigenlijk elke stembeurt te verzorgen alsof ze moet dienen voor een toprecital. Elke klant verdient een topprestatie; je mag bovendien nooit het beoordelingsvermogen van een klant onderschatten, anders wordt dat vroeg of laat afgestraft. 

Particuliere klantenbezoeken zijn vaak avontuurlijker dan concertstemmingen, wegens de grote diversiteit op alle vlakken: verschillende instrumenten, mensen, omgevingen, culturen… Zeker in Brussel is het werk als pianostemmer ten huize één van de beroepen bij uitstek die je een stad en zijn bevolking van binnenuit leren kennen. Ik ben altijd ontvangen met sympathie en respect.

Wens je een stembeurt in te plannen?

Stemmer

In enkele Brusselse concertzalen (Flagey, Bozar, De Munt) ben ik kind aan huis; er zijn de hele tijd concerten en daar komt heel vaak een piano aan te pas. Voor elke zichzelf respecterende concertzaal is de norm dat een piano minstens voor elk afzonderlijk concert een stembeurt krijgt, en liefst ook nog voor de repetities die daaraan voorafgaan. Die stembeurten gebeuren dus op elk moment van de dag: soms beginnen de eerste repetities al om 9u00 ’s morgens en moet het instrument voordien gestemd worden. De meeste concerten beginnen om 20u00 en worden daarvoor nog eens bijgestemd; in sommige gevallen wordt er nog een snelle bijstemming tijdens de pauze gevraagd. Veel mensen vragen zich af of dat allemaal wel echt nodig of nuttig is, aangezien piano's bij particulieren thuis hooguit een paar keer per jaar gestemd moeten worden. Zinvol is het zeker, want zo’n concertvleugel krijgt het soms hard te verduren onder de handen van pianisten, terwijl we toch willen verzekeren dat elke toon en elk akkoord perfect zuiver blijven klinken; bovendien worden de vleugels soms verplaatst en heeft ook de belichting een effect op de temperatuur. 

Het werk in concertzalen vormt een welgekomen afwisseling naast het werk bij particulieren. Er hangt altijd wat opwinding en magie in de lucht en meestal is er meer tijdsdruk. Vlak voor het concert is meestal het “spannendste” moment. Dan ben ik nog gauw de laatste noten aan het stemmen terwijl in de coulissen zenuwachtige muzikanten in maatpak staan te ijsberen, en ik ondertussen ook al het aanzwellende geroezemoes kan horen van een paar honderd ongeduldige concertgangers die nog een paar minuutjes voor de gesloten deuren staande gehouden worden totdat ik aan de zaalwachters het signaal geeft dat ik er klaar mee ben.

Ontmoeting met artiesten in concertzaal

Kan je ons vertellen over een herinnering die jou bijzonder trof tijdens een van jouw interventies in een concertzaal?

Ik kan moeiijk één specifieke anekdote kiezen; er zijn al zo vele bijzondere dingen gebeurd. Bijvoorbeeld een concert in een kasteel waar enkele leden van de koninklijke familie op de eerste rij zaten, waar men vergeten was om een bladdraaier te voorzien en ze dus aan mij vroegen of ik dat kon doen. Ik kon gelukkig vlot genoeg noten lezen en heb dat dus gedaan, al vond ik het wel gênant dat mijn kledij niet op voorzien was op een podiumact. 

Een andere keer zat ik écht in tijdnood: vlak voor een concert moest ik nog een halve piano gestemd krijgen… Maar toen kwam de pianist op mijn schouder tikken met een bevrijdende boodschap: hij zou een hedendaags werk spelen waarvoor hij slechts vier noten gebruikte. 

 

En bij een particulier ?

Ook daar weer: duizenden ervaringen die soms sensationeel zijn, soms verblijdend en soms vervelend.  Maar vooral grappige vragen, opmerkingen en toestanden deel ik graag met collega’s. Zoals de Japanse vrouw die aan de deur een briefje voor mijn neus hield waarop haar man geschreven had: “please take off your shoes”, of de moeder die voor haar zoontje op school “cultureel verlof” gevraagd en gekregen had, om hem thuis de pianostemmer aan het werk te laten zien. En ook particuliere klanten hebben soms vreemde wensen, zoals een jonge pianist die een barokstemming vroeg voor zijn moderne buffetpiano, en daar nog altijd heel blij mee is.  

 

 

Stemmen , intonatie van een piano

Heb je speciale relaties opgebouwd met bepaalde pianisten?

Bij sommige concertpianisten die ik op de podia heb leren kennen, ga ik ondertussen ook al jarenlang hun piano thuis onderhouden of werk ik elke keer mee aan hun cd-opnames. Je leert elkaar dan niet alleen persoonlijk maar ook professioneel beter kennen, waardoor je steeds minder woorden nodig hebt om te begrijpen wat ze willen. Met buitenlandse pianisten die ik enkel tegenkom wanneer ze op toernee zijn in België, is die band minder evident, maar ook daar zijn er sommigen bij die mij na jaren nog herkennen.    

 

 

Hamerkoppen piano

Wanneer je naar een concert luistert, kan je het laten om alle klanken van de piano te analyseren?
Kan je nog genieten van de muziek?

Wanneer ik luister naar een concert met een piano die ikzelf gestemd heb, ben ik geneigd om kritisch te luisteren of er toch geen enkele noot een beetje onzuiver begint te klinken. Vooral in het begin van mijn carrière was ik daar altijd op gefocust, nu veel minder. Een stuk van de passie is wel weggeërodeerd doordat het concertleven een bijna dagelijks fenomeen geworden is, maar als de muziek mij na aan het hart ligt en overtuigend vertolkt wordt, ga ik er nog altijd in op.  

Op cd’s of concerten zijn er wel eens ontstemde pianoklanken te horen. Sinds ik pianostemmer ben, trekken die veel gemakkelijker mijn aandacht, ook wanneer ik niet echt aan het opletten ben. Dat was voorheen niet het geval. 

 

Droom je om een bepaalde pianist/artiest te ontmoeten? 

Niet echt. Pianisten geven het beste van zichzelf in hetgeen waar ze sterk in zijn: pianospelen, en als ze mij daarmee betoveren, is dat mooi genoeg. Wel koester ik de mooie ontmoetingen die ik al gehad heb met vele pianisten. 

Wil je ons team van 20 professionele stemmers komen versterken?

Stuur een e-mail naar Tine Mannaerts via tine.mannaerts@maene.be

♭♩