Tijdens deze voorstelling brengen violiste Ann Cnop en pianofortespeler Thomas Boodts een eerbetoon aan Eugène Ysaÿe.

Eugène-Auguste Ysaÿe (Luik, 16 juli 1858 – Brussel, 12 mei 1931) was een Belgische violist, componist en dirigent. Hij wordt beschouwd als een van de grootste violisten van zijn tijd. Als spil van de Franco-Belgische vioolschool oefende hij grote invloed uit op een hele generatie van vioolsolisten. Hij bouwde daarnaast een carrière op als dirigent in Europa en de Verenigde Staten. Hij verrijkte het vioolrepertoire door eigen composities, waaronder een beroemd geworden reeks sonates voor vioolsolo, maar eveneens doordat vele componisten muziek voor hem schreven, onder wie Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns & Claude Debussy.

Ook Guillaume Lekeu en César Franck droegen vioolsonates aan hem op.

Francks Sonate voor viool en piano pronkt op de lijst van meest gekende kamermuziekwerken. Ysaÿe nam zowel de officieuze als de officiële première van dit werk voor zijn rekening. Aan beide voorstellingen hangen boeiende anekdotes vast, waarbij hij zijn zijn reputatie als excentriekeling alle eer aandeed. Als prille twintiger schreef Lekeu zijn Sonate voor viool en piano. Ook dit werk werd door Ysaÿe zelf gecreëerd.

De Belgische componist Joseph Jongen ontmoette Ysaÿe in Berlijn. Dit treffen was de start van een levenslange vriendschap met zowel Eugène zelf als zijn zoon Gabrièl. In 1917 schreef Jongen 2 Aquarelles. Ann Cnop en Thomas Boodts brengen daaruit zijn Légende Naïve.

We sluiten het programma af met een werk van Ysaÿe zelf. Het prachtige Rêve d’enfant droeg hij op aan zijn zoon Antoine.

Programma:

Guillaume Lekeu - Sonate pour piano et violon

Très modéré
Très lent
Très animé

Joseph Jongen - Légende naïve (uit Aquarelles)

César Franck - Sonate
Allegro ben Moderato
Allegro
Recitativo–Fantasia
Allegretto poco mosso

Eugène Ysaÿe - Rêve d’enfant

Voor tickets en informatie https://www.deappelvink.be/programma/pour-ysaye-ann-cnop-viool-thomas-boodts-pianoforte

♭♩