RONDJE PIANO! - 900 jaar Utrecht vieren we met 9 bijzondere piano's!

  • Akoestische piano
  • Digitale piano
  • Historische klavierinstrumenten
  • Piano evenementen

Om 900 jaar Utrecht te vieren slaan ZIMIHC, Catching Cultures Orchestra en Piano’s Maene de handen in elkaar voor een bijzondere performance.

 

Binnen het programma van “Rondje Singel” kun je zondag 11 september van 13 tot 16u op het Stationsplein onder het bollendak genieten van “Rondje Piano”. 900 jaar Utrecht, 9 piano's en meer dan 9 culturen. Pianist Ruben Drenthe speelt op de negen verschillende piano’s samen met leden van het Utrechtse Catching Cultures Orchestra waaronder Mohamad Alsamna op Ud, Michiel Slaats op trompet, Ibrahim Khano op derbouka en Hamed Alshaabi op ney.

 

Kom hieronder alles te weten over de 9 instrumenten op het podium...

Bollendak
Steinway & Sons D-274

Steinway & Sons D-274

Steinway & Sons is dé referentie onder de piano’s. Dat hoeft niet te verbazen, want sedert de oprichting in 1853 heeft steinway meer dan 120 patenten op pianobouw ontwikkeld. Veel van de technieken die Steinway lanceerde behoren nog steeds de standaard van hedendaagse pianobouw. Tijdens Rondje Piano kan een concertvleugel Steinway & Sons D-274 dan ook niet ontbreken. 98% van de grote concertzalen wereldwijd vertrouwen op dit type Steinway voor hun concerten. De vleugel is 274cm lang en heeft een uiterst rijke en volle klank. Het instrument werd volledig met de hand gemaakt in Hamburg. Piano's Maene is de officiële verdeler voor Steinway & Sons in Nederland en België. 

Pleyel 1843

Pleyel uit 1843

Hoewel Erard de grootste pianofabrikant in Parijs was, hadden de instrumenten van Ignace Pleyel de voorkeur van Frédéric Chopin. In december 1842 bouwde Ignace Pleyel twee concertvleugels met zeven octaven. Het oudste nog bestaande instrument is de piano met nummer 9872, gedateerd uit 1843. Dit instrument is in Frankrijk geklasseerd als "Monument Historique". In 2007 kon Chris Maene een identiek instrument kopen voor de collectie in zijn museum. Het aangekochte instrument heeft het nummer 9861, eveneens uit 1843. Voor het Chopinjaar in 2010 besloot Chris Maene een exacte kopie van dit instrument te maken, ook wel 'de Chopinpiano' genoemd. Het instrument maakt nu deel uit van de collectie van meer dan 300 historische instrumenten. Het instrument symboliseert de overgang tussen de pianoforte en de moderne vleugel.

Chris Maene 284 concertvleugel

Chris Maene CM//284 Concertvleugel

Deze vleugel is uniek in de hedendaagse pianobouw. Het instrument is een moderne vleugel die gebruik maakt van een principe dat voor 1859 de standaard was. De snaren liggen parallel naast elkaar en niet gekruist zoals meeste piano’s vandaag worden gebouwd. Het resultaat is een klank die transparanter is en meer verschillende registers heeft, maar tegelijk heeft de vleugel het volume, de stabiliteit en het speelcomfort van een moderne vleugel. Het eerste instrument werd gebouwd in opdracht van Daniel Barenboim. Ondertussen bouwt het atelier van Chris Maene een hele familie van kleine tot grote modellen. Er is zelfs een bijzondere ergonomische vleugel met gebogen klavier die ontwikkeld werd in samenwerking met toparchitect Rafael Viñoly.

Graffiti vleugel - Doutreligne

We hebben een graffiti kunstenaar Amtyone Carte Blanche gegeven om zijn ding te doen met een Doutreligne vleugel. Het resultaat is een bijzondere vleugel waarop boodschappen zijn verwerkt die de voorbijganger uitnodigt om piano te spelen. Amtyone (aka Gauthier) is al meer dan 25 jaar een graffiti kunstenaar. Op de video kun je zien hoe hij te werk ging... De Doutreligne vleugels zelf worden gebouwd door Piano's Maene. De instrumenten zijn er op gericht om een maximale kwaliteit te kunnen bieden aan een betaalbare prijs. 

Steinway & Sons V-125

Steinway & Sons V-125 piano

Steinway & Sons is zonder twijfel de meest gekende pianobouwer ter wereld. Minder geweten is dat ze niet alleen vleugels, maar ook piano’s bouwen. Deze instrumenten worden met dezelfde zorg, hoogkwalitatieve materialen en concepten gebouwd als de vleugels. Het indrukwekkende is dat ze vaak beter klinken dan sommige vleugels! De huidige generatie Steinway piano’s is uitgerust met een nieuw soort pedaal waarmee je stiller kan spelen zonder te moeten inboeten op klankkwaliteit: Dolce Pedal.

Doutreligne 7 Design

Doutreligne 7 Design vleugel

Het Atelier Chris Maene bouwt al decennia instrumenten van topkwaliteit. In 2004 werd het aanbod uitgebreid met een eigen toegankelijke pianolijn met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. De nieuwe reeks kreeg de naam Doutreligne, genoemd naar Zulma Doutreloigne - de moeder van Chris Maene.

Binnen de familie Doutreligne piano’s is er ook een design vleugel: de Doutreligne 7. Doutreligne 7 combineert doorgedreven eenvoud met pure elegantie. Lijnen worden tot hun essentie herleid om het karakter van de piano te versterken. Met zijn schuine poten knielt de piano uitnodigend voor zich uit om te worden bespeeld. De piano werd bekroont met het Henry van de Velde label. De vleugels bestaat als Color Label of Black Label.

Doutreligne Master D132

Doutreligne Master D132

Doutreligne is een uitstekende keuze voor liefhebbers van de typische Europese pianoklank - aan een scherpe prijs. Naast de instapmodellen is er ook een “Master” reeks. Bij deze instrumenten zit een Kluge klavier en Renner Mechaniek ingebouwd. Kluge en Renner zijn beide Duitse fabrikanten van respectievelijk klavieren en mechanieken. Ze bouwen mechanieken voor Steinway en andere pianobouwers en behoren tot de wereldtop. De Doutreligen Master-reeks bestaat uit vleugels en piano’s.

Nord Grand

Nord Grand

Je kunt er niet naast kijken. De knalrode kleur van Nord valt altijd op wanneer je de instrumenten op een podium ziet. Bij de onwikkeling van de Nord Stage had Hans Nordelius een eenvoudige wens in gedachten. Vaak moesten muzikanten 3 instrumenten meesleuren: een (e-)piano, een synth en een orgel (bv. Hammond). De Nord Stage verenigde al deze instrument in één. Enkele jaren daarna volgde deze Nord Grand waarbij de imitatie van het klavier meer lijkt op een echte piano. Deze instrumenten blinken vooral uit in hun onbeperkte mogelijkheden qua klank en klankvorming. Zo kan je starten van een sinusgolf die je vervolgnes bewerkt tot een indrukwekkende klank.

Yamaha Avant Grand N3X

Yamaha Avant Grand N3X

Bij dit rondje piano’s kan een digitale piano uiteraard niet ontbreken. In de voorbije tien jaar zijn digitale piano’s enorm geëvolueerd. Zo zijn er digitale piano’s met een volwaardig pianoklavier (hybride instrumenten). De beweging van de hamers en de toetsen worden optisch gemeten. Deze instrumenten voelen dan ook identiek als een akoestische piano. 

De Yamaha Avant Grand-serie kent een unieke benadering bij het reproduceren van het geluid van een akoestische vleugel. Bij het registreren van de originele brongeluiden van een speciaal geselecteerde volledig concertvleugel, hebben de Yamaha-technici samples genomen vanuit vier verschillende locaties bij de zangbodem: links, rechts, midden en achter. Vergeleken met conventionele opnamen met linker- en rechterkanaal (stereo), geeft dit prachtig rijke en authentieke resultaten.

Zin om zelf piano te spelen?

Heb je ondertussen zin gekregen om zelf piano te (leren) spelen? Je kan al vanaf €39 per maand een instrument in huis halen. Hieronder vind je de verschillende formules. Zit je met vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via email of de chat op deze website. Uiteraard ben je altijd welkom voor een vrijblijvend bezoek aan één van onze vestigingen! We hebben een groot aanbod van alle kwaliteitsmerken en een ruime voorraad. Kortom, een bezoekje is altijd de rit waard! Je kan al eens bij ons binnen vliegen via onderstaande video. 

  • Huren: kan al vanaf €39 per maand! 
  • Huurkoop: kies zelf je piano. Geen aankoopverplichting, geen indexaties, geen op te leggen bedrag. 
  • Aankoop: bekijk onze webshop met akoestische en digitale piano's. 

♭♩