Stéphane De May en Ruben Plazier spelen Mozart, Chopin & Rachmaninoff

Programma:
 
W.A. Mozart - Sonate voor twee piano’s in D K.488
 1. Allegro con spirito
 2. Andante
 3. Molto Allegro
 
F. Chopin - Rondo in C Op. posth. 73
 
S. Rachmaninoff - Suite No. 2 Op. 17
 1. Introduction (Alla marcia) 
 2. Valse  (Presto)
 3. Romance (Andantino)
 4. Tarantelle (Presto)  WAAR: Piano's Maene Limburg

  WANNEER: zondag 10 maart 2024 om 11U

  PRIJS: 20 EUR 

   


Dit concert vindt plaats in samenwerking met Arte Amanti.

Ruben Plazier, pianist, wordt geprezen om zijn emotionele expressie. Hij behaalde met lof zijn Diplôme Supérieur d’exécution en Diplôme Supérieur Concertiste aan de gerenommeerde Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs, onder de begeleiding van pianist Jean-Bernard Pommier.

Nadat Ruben lessen volgde bij pianist Wibi Soerjadi ontmoette hij op 14-jarige leeftijd de Belgische pianist, Stéphane De May bij wie hij verder studeerde aan het conservatorium van Rotterdam en vervolgens zijn Bachelor diploma behaalde.

Via Stéphane De May leerde hij de Franse pianist Jean-Bernard Pommier kennen bij wie hij uiteindelijk zijn diploma’s Supérieur d’enseignment, Supérieur d’execution en supérieur concertiste met unanimiteit behaalde aan de ecole normale de musique in Parijs. Hiervoor kwam hij jaren lang bij de pianist thuis in Zuid-Frankrijk om piano en kamermuziek lessen bij hem te volgen.

Toen in 2017 het Lets Radiokoor onder leiding van dirigent Sigvards Klava naar Nederland kwam voor een tournee in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam werd Ruben gevraagd met hen te spelen.

Ruben heeft de artistieke leiding van verschillende concertseries in Nederland waaronder het van Cappellen festival, Waalse kerk Breda en Experience Klassiek, een serie met verschillende locaties in Nederland die hij in 2022 begon.

 

Stéphane De May, een genereuze pianist, houdt er bovenal van om zijn passie, zijn delicate en doordachte spel, zijn gevoelige persoonlijkheid en zijn scherp gevoel voor contact te delen.

Na het behalen van het Diploma Supérieur de piano aan de École Normale Alfred Cortot in Parijs en het behalen van zijn artiesten diploma aan het Conservatorium van Rotterdam, voltooide hij zijn opleiding met het behalen van een Diploma Supérieur de musique de chambre aan het Conservatorium van Bergen, met felicitaties van de jury en onder leiding van grote meesters zoals A. Delle-Vigne, A. Rahman El Bacha, T. Evdokimova, G. Van Waas, ...

Als laureaat van talrijke internationale wedstrijden (Italië, Spanje, Oostenrijk, Griekenland, Verenigde Staten, Nederland, ...) prijkt zijn naam op de affiches van de grootste festivals.

Van 2014 tot 2019 was Stéphane De May de directeur van de Muziekafdeling van het Koninklijk Conservatorium van Luik. Hij heeft 20 jaar lang piano en kamermuziek onderwezen aan de conservatoria van Rotterdam, Leuven en IMEP, in programma's voor jong talent, bachelor- en masteropleidingen. Momenteel is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium van Mons, het Koninklijk Conservatorium van Luik en Leuven. Hij is ook artistiek directeur van het FestiVal d'Anniviers.

Zijn aantrekkelijke discografie reist door het hele repertoire en wordt zeer goed ontvangen door de nationale en internationale pers (Mendelssohn, Onslow, Debussy, Schubert, Rachmaninov, Chopin, Schumann, Schubert, ...).

Zijn opnames van de complete "Nocturnes" en de twee pianoconcerten van Chopin onder leiding van Jean-Bernard Pommier worden beschouwd als referentieopnames door de Amerikaanse pers.

Onlangs werd zijn dubbelalbum van de complete "Romances sans paroles" van Mendelssohn met uiterst enthousiasme ontvangen door de muziekpers. Meteen gevolgd door een persoonlijker album, onthult Stéphane De May in "pages intimes" een stukje van zijn verhaal aan de hand van werken die zijn persoonlijke geschiedenis hebben gemarkeerd. Zijn recentste opnames zijn gewijd aan de complete werken voor cello en piano van Rachmaninov, evenals een cd gewijd aan de kamermuziek van Schubert.

Zijn concertrepertoire omvat meer dan vijfentwintig pianoconcerten, variërend van Bach tot Poulenc. Als gewilde kamermusicus had hij de grote eer om met het Trio Portici (Luc Tooten - cellist en Damien Pardoen - violist) uitgenodigd te worden voor de officiële reis van de Koning en Koningin van België naar Litouwen, evenals voor het Herfstconcert in het Koninklijk Paleis in 2006.

Sinds 2007 is het Trio Portici "in residence" aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en is het officieel ambassadeur geworden.

Stéphane De May koestert een bijzondere nieuwsgierigheid naar zowel oude als moderne instrumenten.

Bij zijn komende concerten zal Stéphane De May worden omringd door het Trio Portici, Pierre-Henri Xuereb, Regis Pasquier, Sabine Conzen, Marc Bouchkov, Jordan Gregoris...
10/03/2024
Piano's Maene Limburg

♭♩