Waarom (g)een digitale piano kiezen?

  • Digitale piano
  • Koopadvies

In het blog artikel "Mama, waar komen de digitale piano's vandaan", werd al aangetoond dat het klankspectrum van een akoestische piano niet zo maar identiek na te bootsen is door een digitale piano.  De conclusie is snel gemaakt : als er geen reden is om voor een digitale piano te kiezen, kies je beter het enige echte akoestich equivalent. Toch zijn er 4 gevallen waarbij de digitale piano wellicht toch de betere keuze is. We sommen ze even voor je op. 

Digitale piano met Macbook met Logic recording software
Beperkt budget

1. Bij een beperkt budget

Wie, al dan niet voorlopig, een beperkter budget wil investeren kan misschien beter kiezen voor een "topkwaliteit" digitale piano, dan voor een low-budget akoestische piano. Voor 2500 EUR heb je echt geen goede akoestische piano. Maar toch al een digitale piano van vrij goede kwaliteit. Een digitale piano moet uiteraard niet worden gestemd, dus ook deze jaarlijkse kost spaar je uit. Maar bij een beperkt budget kan je ook nog altijd kiezen om een (akoestische of digitale) piano te huren. 

Digitale piano bespelen met hoofdtelefoon

2. Als geluidsvolume een rol speelt : te stil, of te luid ?

Wie anderen niet mag storen tijdens het pianospelen of oefenen, kan met een digitale piano steeds met een hoofdtelefoon spelen. Alle digitale piano's zijn met deze mogelijkheid uitgerust. Ondertussen bestaan hiervoor echter ook al oplossingen op de akoestische piano's : de zogenaamde "stil-akoestische piano" laat toe om zowel "akoestisch" als "digitaal" (via hoofdtelefoon) te spelen. Anderzijds, wie de pianoklank moet versterken zal met een digitale piano veel sneller een mooi geluid uit de luidsprekers krijgen dan een akoestische piano. Bij deze laatste kan dit alleen met goede captatiemicrofoons en een goede klanktechnicus. Lees hier meer over in ons blog 'Digitaal, akoestisch, hybride, silent-akoestisch, trans-akoestisch of zelfspelend?'

Piano transport

3. Als je erg mobiel moet zijn, en dus een makkelijk te transporteren instrument zoekt

Wie op een klein appartement of studentenhome woont, heeft niet altijd de mogelijkheid om een akoestische piano te plaatsen. Ook wie vaak optreedt, en zijn piano overal mee naar toe moet nemen, zal beter af zijn met een digitale dan met een akoestische piano. Niet iedereen heeft de status van Lang Lang of Diana Krall en kan eisen dat er overal een Steinway concertvleugel klaar staat. Een mobiele digitale piano, ook wel "stagepiano" genoemd, brengt dan een oplossing.

Computer music recording

4. Wie creatief met muziek wil bezig zijn: opnemen, componeren, digitale partituren maken, enz.

Digitale piano's beschikken vaak over heel wat functies om creatief met muziek bezig te zijn : andere geluiden, opnamemogelijkheid, stylebegeleidingen, enz. . Een digitale piano kan je met een computer of tablet verbinden om zo bijvoorbeeld partituren aan te maken van je composities. Voor beginnende pianisten heeft een digitale piano vaak heel wat extra “leerfuncties” aan boord. Je kan tegenwoordig ook meestal een tablet/iPad connecteren en zo nog meer interactief met het instrument gaan omgaan.

Herken je één of meer van bovenstaande redenen? Dan is het wellicht goed om toch de aankoop van een digitale piano te overwegen. Vergeet ook niet de stil-akoestische piano's (Yamaha Silent, Kawai Anytime en Aures) te bekijken, want deze verenigen het beste uit de akoestische en digitale wereld. Geen enkele van bovenstaande redenen is voor jou van toepassing ? Dan bestaat er weinig twijfel: de akoestische piano of vleugel is voor jou de beste oplossing !

♭♩