Haal het beste uit je pianospel: De ideale oefenroutine onthuld

De ideale piano oefenroutine kan sterk variëren van persoon tot persoon afhankelijk van verschillende factoren zoals uw ervaringsniveau, beschikbare tijd en persoonlijke voorkeuren. De piano adviseurs van Piano's Maene stelden een ideale oefenroutine voor piano samen.

 

Onthoud dat iedereen uniek is, dus het is belangrijk om een oefenroutine te ontwikkelen die bij u en uw doelen past. U kan dus gerust experimenteren met deze tips en uw routine aanpassen naarmate u meer ervaring opdoet en uw doelstellingen veranderen.

Piano ideale oefenroutine
Piano opwarming

Opwarming

Piano spelen is een sport. Een sport? Ja! Ook wij, pianisten, moeten ons opwarmen voordat we beginnen aan onze ‘training’. Onze spieren moeten warm krijgen. Niet alleen uw vingerspieren, maar uw gehele lichaam. Start met enkele bewegingsoefeningen om uw lichaam op te warmen, u hoeft zeker geen volledige workout de doen, 2 minuutjes bewegen is genoeg.

Daarna kan u wel overgaan op specifieke vingeroefeningen. Deze oefeningen warmen uw vingers op, maken u bekend met het klavier en oefenen en behouden uw technische vaardigheden. Hanon, The virtuoso pianist, en Czerny, One hundred progressive studies, hebben interessante boeken met vingeroefeningen. Bij vingeroefeningen horen ook toonladders en arpeggio’s. Integreer deze mee in uw opwarmsessie.

Piano toonladders oefenen

Begin traag met de vingeroefeningen, toonladders en arpeggio’s. Het is veel belangrijker dat u eerst de correcte noten speelt, dan dat u als een sneltrein vooruit gaat en zo fouten maakt. Uw hersenen moeten de vingerbewegingen kunnen opvatten en opslaan. Als het goed gaat, kunt u ook een metronoom erbij nemen. Zo kan u uw snelheid van de vingers en ritmische coördinatie verbeteren.

Leg ook uw focus op het ontspannen van uw schouders, ellenbogen en polsen zodat u kan spelen in een comfortabele houding.

Piano repertoire spelen

Repertoire spelen

Uw doelen zijn genoteerd? U kunt starten met uw oefensessie en aan de slag met uw repertoire dat u wilt leren of verbeteren. Hoe studeert u nu gericht?  

Het heeft geen zin om uw stukken tien keer door te spelen, hoe verleidelijk het soms ook kan zijn. Haal moeilijke passages er uit. Speel deze traag, eventueel met linker- en rechterhand afzonderlijk, en herhaal dit enkele malen. Vanaf wanneer het goed in uw vingers zit en u twijfelt niet meer, kunt u uw tempo versnellen.

Een goede tip voor het verbeteren van uw muzikale repertoire is het gebruik van een creatieve oefenmethode. Creatief piano oefenen is een prachtige manier om uw muzikale vaardigheden te verbeteren en uzelf te amuseren tijdens het studeren. Het gaat verder dan alleen maar de noten spelen zoals ze op papier staan.

Piano ritme oefenen

Begin bijvoorbeeld met het verkennen van verschillende ritmes. Draai de ritmes van uw rechterhand om. Kort-lang speelt u lang-kort en omgekeerd. Hetzelfde kunt u doen voor uw linkerhand. Dit is niet altijd heel gemakkelijk, maar het helpt zeker wel! Op deze manier krijgtu meer controle over de noten en over wat uw vingers doen. U wordt meer bewust van wat u speelt.

Het aanpassen van tempo’s kan ook een spannende dimensie toevoegen aan uw oefensessies. Probeer eens te spelen met een langzamer tempo om de emotie van een stuk te benadrukken en schakel dan over naar een sneller tempo om uw technische vaardigheden te verbeteren. Door te oefenen met verschillende tempo’s kunt uzelf uitdagen, leert u uw stuk zeer grondig en hou je je concentratie scherp.

Video opname piano

Hetzelfde kunt u doen met de dynamiek en articulatie van de muziek. Speel luide passages zacht en zachte passages luid, speel staccato noten legato en legato lijnen staccato… Laat uw creativiteit de vrije loop!

Soms is het ook interessant, wanneer u een stuk al goed kunt doorspelen, om uzelf eens op te nemen met uw smartphone of tablet. Wat u tijdens het spelen misschien niet hebt opgemerkt, wordt plotseling duidelijk als u luistert naar de opname. Het pianospel lijkt soms zelfs anders te klinken dan wat u in uw hoofd heeft. Dit is een waardevolle oefening, want het stelt u in staat om subtiliteiten en nuances in uw spel te ontdekken die u anders zou missen. Het helpt u om uzelf te verbeteren en uw pianomuziek naar een hoger niveau te tillen.

Piano zichtelzen

Zichtlezen

U kunt ook uw repertoire afwisselen met tussendoor wat muziek te zichtlezen. Zo bent u even uit studeermodus, maar blijft u toch bezig met muziek.

Wat is zichtlezen en waarvoor is het goed? Piano zichtlezen is een geweldige manier om uw muzikale vaardigheden te verbeteren. U neemt een partituur van een stuk dat u nog niet kent en u probeert het meteen met beide handen te spelen. Probeer door te spelen in één tempo en sla moeilijke zaken of akkoorden over.

Hoe vaker u dit doet, hoe beter het zal gaan en hoe sneller u ook nieuwe partituren zal kunnen instuderen. Let wel op, begin met eenvoudige stukken zodat u wel degelijk het stuk gespeeld, zo zal u het meeste bijleren!

Piano improvisatie

Piano improvisatie

Na uw intensieve studeersessie is het tijd om u nog even uit te leven! Improvisatie is het perfecte middel hiervoor! Improvisatie is het spontaan creëren van muziek zonder bladmuziek te volgen. U kan improviseren in een bepaalde muziekstijl of u kan ook kiezen voor vrije improvisatie. Het is leuk, stimuleert uw creativiteit en biedt ruimte voor zelfexpressie.

Tijdens een oefensessie is het belangrijk om uw spieren even te laten rusten, even rond te lopen of ga een glaasje water halen. Zo blijft uw focus scherp wanneer u wel degelijk aan het studeren bent en voorkomt u vermoeidheid.

Neem na uw oefensessie even de tijd om te reflecteren. Deze zelfevaluatie helpt u om te ontdekken wat goed ging en waar verbetering nodig is, wat u in staat stelt om specifieke doelen te stellen en uw voortgang te meten. U mag fier zijn op wat u deze oefensessie hebt bereikt!

Nog een laatste tip, pas nooit meer dan twee of drie dagen achter elkaar hetzelfde oefenroutine toe, breng er genoeg variatie in om uw oefensessie spannend en interessant te houden. Veel oefenplezier!

♭♩