Piano leren spelen? Ontdek de beste apps voor jouw muzikale reis

Dankzij de technologische vooruitgang en digitalisering zijn er vandaag heel wat nieuwe mogelijkheden om zelfstandig piano te leren spelen. Een van de meest populaire methodes zijn de interactieve piano leerapps voor smartphones, tablets en computers. Apps om piano te leren spelen, kunnen een handig alternatief zijn, als u een drukke agenda heeft of als u pianolessen te duur vindt. Desondanks blijven ‘real life’ pianolessen nog steeds de beste garantie en meest aangewezen methode om piano te leren spelen op een correcte manier. Lees ook onze blog hierover: Piano leren spelen, hoe gaat dat tegenwoordig?

 

Er zijn heel wat interactieve piano apps beschikbaar, maar welke voor u de beste keuze is, hangt af van uw persoonlijke behoeften en voorkeuren. De meeste apps kunnen gebruikt worden bij zowel digitale als akoestische piano’s en vleugels. De microfoon van uw apparaat vangt de noten op die u op de akoestische piano hoort of via MIDI als u een digitale piano connecteert met uw apparaat.

 

Piano’s Maene maakte voor u een selectie en zette de betere piano leerapps op een rijtje:

Flowkey piano app

Flowkey

Flowkey is een prima piano hulpmiddel voor beginners met muziek in verschillende genres, waaronder klassiek, pop, film en TV, jazz, rock, enz… De betalende app bevat ook stukken voor de gemiddelde en gevorderde pianist, maar is vooral gericht op pianisten die nog niet vertrouwd zijn met lezen van bladmuziek. Flowkey bevat ook informatieve video’s over zithouding aan de piano, zichtlezen en basis muziektheorie. De app kan u snel en eenvoudig installeren op een pc of Mac, of op uw iOS/Android smartphone of table via de Flowkey website. Met een premium abonnement heeft u toegang tot de volledige songbibliotheek (met meer dan 1.000 songs).

Flowkey is over het algemeen een leuke introductie tot piano leren spelen. De app is zeer gebruiksvriendelijk, intituïtief en is mooi vorm gegeven. Flowkey is een goede hulp voor beginners voor het leren lezen van partituren en vergroot hun pianorepertoire op een leuke en moderne manier. Indien u een correcte piano houding en techniek wilt aanleren, kunt u het best les volgen bij een pianoleraar, iets wat de app niet kan bieden.

Bij aankoop van een akoestische of digitale piano van Yamaha, ontvangt u 3 maanden gratis abonnement op Flowkey.

Skoove piano app

Skoove

Skoove is een populaire piano app die ontworpen is om je vertrouwd te maken met basis muzikale concepten zoals zichtlezen, akkoorden, toonladders, dynamiek, enz… De app heeft een aanbod van meer dan 300 lessen in meer dan 19 cursussen, en is ook vooral gericht op beginnende pianisten. De app kan gebruikt worden via pc/Mac, of u kan hem installeren op smartphones/tablets, voor zowel iOs als Android bestuurssystemen.

De Skoove app is gericht op het leren zichtlezen en het spelenderwijs aanleren van muzikale basisbegrippen, en is daardoor vooral geschikt voor oudere kinderen (vanaf 12 jaar). Skoove biedt een grote selectie van popnummers, maar is iets beperkter in het klassieke repertoire. Skoove biedt een goede basis om vertrouwd te geraken met piano en muziektheorie. Zodra u doorgroeit naar een gevorderd niveau, zal de app minder bruikbaar worden. Net zoals andere online pianoleermethodes, blijft de grootste beperking dat u geen persoonlijke feedback krijgt over techniek, muzikaliteit en dynamiek.

Bij aankoop van een digitale piano van Roland of Kawai, ontvangt u 3 maanden gratis premium toegang tot Skoove.

Simply Piano app

Simply Piano

Simply Piano is momenteel de meest populaire app voor online pianolessen, en is specifiek ontwikkeld voor smartphones en tablets.  Met een unieke, en interactieve aanpak, probeert de app u gemotiveerd te houden om nieuwe dingen ontdekken telkens u plaats neemt achter uw piano. Basisconcepten worden zeer toegankelijk uitgelegd, waardoor het ideaal is voor beginners. Simply Piano kan ook een fijne herintroductie zijn voor pianisten die de draad na langere tijd terug willen oppikken.

Het leuke aan de Simply Piano app is dat het u direct toelaat om piano te spelen en geleidelijk aan nieuwe populaire nummers te ontdekken. Intussen krijgt u een duidelijk begrip van noten en akkoorden, en hoe deze passen in een meer algemene muzikale context. Simply Piano is geschikt voor beginners en is bedoeld als een introductie tot piano. De app is minder geschikt als u op zoek bent naar een gedetailleerde theoretische basis om piano te leren spelen. Als u snel uw favoriete nummers wilt leren spelen en genieten van het piano spelen, is Simply Piano is een leuke manier om te starten. U kan de app gratis proberen, maar de volledige toegang krijgt u ook via een maandelijks of jaarlijks abonnement.

Pianote pano app

Pianote

Pianote is een online leerplatform met pianolessen, cursussen en een ruime bibliotheek met populaire nummers. De grootste meerwaarde van deze betalende app is de mogelijkheid om contact te leggen met andere studenten en om vragen te stellen aan echte pianodocenten. De focus ligt dus op community en interactie.

Via Pianote krijgt u tips en oefenmethodes van pianodocenten. Er worden muzikale concepten uitgelegd en ze demonstreren deze op een toegankelijke manier. De app biedt heel wat boeiende videolessen die aanvoelen alsof u bij een pianoleerkracht in de klas zit. Bovendien kunnen er ook vragen gesteld worden, en wordt er zeer regelmatig inhoud toegevoegd.

Net zoals de meeste piano learning apps is ook Pianote vooral gericht op beginners. Pianote is iets duurder ten opzichte van andere piano apps.

Play Ground Sessions piano app

Play Ground Sessions

Play Ground Sessions is een hulpmiddel om piano te leren via een app, die een combinatie aanbiedt van videolessen en nummers waarbij u realtime feedback kijgt. Net zoals bij Simply Piano, heeft u een ‘game ervaring’ waarbij u beoordelingen en vaardigheidspunten ontvangt. Dit kan dan weer een leuke motivatie en stimulans zijn voor jongere leerlingen. De videolessen zijn gemaakt door pianoleerkrachten (waaronder ook bekende YouTubers) met verschillende achtergronden, en in verschillende genres. Playground Sessions kan geïnstalleerd worden op PC, Mac, smartphones en tablets.

Playground Sessions profileert zichzelf als de ideale piano app voor complete beginners, zonder muzikale achtergrond. Het game-karakter van de app, met feedback- en puntensysteem, kan echter ook aantrekkelijk zijn voor gevorderde pianisten die van technologie houden. De app werkt het best in combinatie met digitale piano’s. Bij een akoestische piano kan u geen gebruik maken van de interactieve features.

Piascore piano app

Piascore

Piascore is een digitale app voor het doorbladeren van bladmuziek op iPad en iPhone. Op die manier heeft u uw volledige partiturencollectie altijd bij de hand. De app biedt een breed scala aan functies zoals notities opschrijven, automatisch verticaal scrollen, gratis klassieke bladmuziek, eenvoudig beheer van partituren, metronoom met echt geluid, bluetooth page turners, enz…

Met de Piascore app kan u bladmuziek downloaden, maar ook partituren inscannen of PDF-documenten importeren. De app kan eenmalig aangekocht worden via de app store, dus u hoeft geen maandelijks abonnement te betalen. Een absolute aanrader, voor wie wil vermijden om grote hoeveelheden papieren partituren overal mee naartoe te nemen.

Piano leren spelen met leraar

Piano leren spelen via een app: goed idee?

Interactieve piano apps zijn een leuke en toegankelijke manier om kennis te maken met de piano als instrument, en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het leerproces. Ze kunnen motiverend werken, helpen om noten te leren lezen en vertrouwd te geraken met fundamentele basisconcepten. De meeste apps zijn zeer prijstoegankelijk en kunnen gemakkelijk thuis gebruikt worden, wanneer u dit zelf wilt, op elk moment van de dag.

Als u uw pianospel naar een hoger niveau wilt brengen, zijn lessen bij een echte pianodocent nog altijd de beste keuze. Via apps krijgt u namelijk geen feedback om foute gewoontes te corrigeren en uw techniek te verbeteren. Het ontwikkelen van gevorderde pianovaardigheden, het leren van complexe stukken, muzikale interpretatie en improvisatie is quasi onmogelijk zonder feedback en aanvullende begeleiding van een ervaren leraar. Vanuit pedagogisch standpunt zijn klassieke pianolessen dus nog steeds de allerbeste leermethode.

Lees meer in onze blog: Piano leren spelen, hoe gaat dat tegenwoordig?

♭♩