Piano leren spelen, hoe gaat dat tegenwoordig?

  • Akoestische piano
  • Innovatie
  • Digitale piano

Wij kennen het allemaal nog, met dertig kinderen in één klas blokfluitles krijgen. De ruiten springen nog nét niet bij de schelle klanken van liedjes als Vader Jakob. “Slaapt gij nog?” is dan een overbodige vraag. Of je hebt wel eens les gehad van een strenge piano juf die een felle tik over de vingers gaf met een potlood wanneer er een verkeerde noot werd gespeeld. Een aantal jaren geleden was dit de manier om muziek te leren spelen, maar tegenwoordig kan het gelukkig ook anders!

- Geschreven door Rutger Klaaijssen

Piano leren spelen
Online piano lessen

Pianolessen online

Er zijn meerdere apps waar je mee kan leren pianospelen. Bijvoorbeeld Flowkey: Deze app is voor een deel gratis. Er zijn een aantal nummers die je dan kan leren spelen. Wil je meer nummers spelen, dan kost het wat extra. In de app zelf kan je zien hoeveel de kosten. Heeft u een piano met silent-systeem of een digitale piano? Dan kun je een tablet koppelen aan het instrument en gelijk meespelen met het nummer zoals het in het filmpje beschreven wordt. Youtube biedt ook veel mogelijkheden om te leren spelen. Bijvoorbeeld: Je hoeft alleen maar het nummer te selecteren die je wil leren spelen in te typen en voilà, een piano tutorial van het nummer. Uiteraard kleven hier zowel voor- als nadelen aan vast en het leek mij wel zo aardig om deze even op een rijtje te zetten:

Voordelen

Zonder ook maar één noot te kunnen lezen, kan iemand al leren piano spelen. Op deze manier spelen is een vorm van het spel memory. Het is onthouden wat je zou moeten spelen. Op deze manier spelen is laagdrempelig en toegankelijk. Het is een goede manier om te beginnen met piano spelen, en dit is goedkoper dan pianolessen nemen bij een docent of school.

Nadelen

Je hebt eigenlijk geen idee wat je aan het spelen bent. Het is een kwestie van onthouden welke toets er moet worden ingedrukt. Elk muziekstuk brengt een gevoel en emotie over wat anders via de bladmuziek duidelijk af te lezen is. Hoe hard of zacht mag er gespeeld worden? Wat is het juiste ritme? Hoe gebruik je het pedaal erbij? Bij sommige applicaties staan de noten wel genoteerd, dat is dus is al iets beter, maar veel beginnende spelers kijken hier niet naar. Het kan ook frustrerend zijn om elke keer een filmpje terug te moeten spoelen wanneer het allemaal even te snel ging.

Piano leraar docent

Pianolessen bij een docent of school

Natuurlijk gaan de lessen tegenwoordig heel anders dan vroeger. Lessen zijn veel meer gericht op de leerling. Het gaat veel meer om het hebben van plezier. Docenten en scholen zijn tegenwoordig zeer flexibeler en open. Docenten krijgen steeds vaker de vraag of zij bijvoorbeeld ook popmuziek in het lesprogramma kunnen doen. Het nummer “Let it go” uit de Disney-film “Frozen” is hier een uitstekend voorbeeld van, al dan niet tot verdriet van sommige docenten. Lessen zijn dus gelukkig veel toegankelijker geworden. En een passende docent vinden gaat tegenwoordig ook een heel stuk eenvoudiger. Zo kunt u via onze site vaak meerdere docenten vinden bij u in de buurt en meteen gevolg geven aan uw eigen goede voornemens of aan de wens van uw kind.

Ik wil wel, maar ik heb geen tijd!

Sommige docenten kunnen ook aan huis komen of zelf online lesgeven. Als je de docent thuis uitnodigt kun je in een veel comfortabelere omgeving les krijgen. Dan is het uiteraard wel handig om een instrument in huis te hebben staan anders kun je net zo goed een spelletje ganzenbord met desbetreffende docent spelen (hij is er dan toch al). Via video of livestream kan de docent meekijken op de vingers thuis. Het is niet de beste manier om les te krijgen, maar het is zeker een redelijk alternatief.

Voordelen

Interactie! De houding bij pianospelen is zeer belangrijk maar ook zaken als vingerzetting en algehele body language. Door zelf te leren spelen kun je misschien de verkeerde houding aanleren. Dit kan er later voor zorgen dat bepaalde repertoire later lastig zal worden om te spelen. Een ander argument is dat het zeer lastig is om weer iets af te leren. Het beste is om het gelijk goed te doen en een degelijke basis aangeleerd te krijgen. Een docent kijkt met je mee en weet waar hij/ zij bij jou op moet letten. Zo kan er heel gericht lesgegeven worden aan een leerling. Voor veel leerlingen is een docent ook een motivatie om te blijven spelen en plezier te hebben. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat: plezier hebben!

Nadelen

Naar een school of docent gaan voor les kost tijd. Voor sommige mensen is dit vaak het argument om er toch vanaf te zien. In deze hectische samenleving is goed beheer van de agenda essentieel en het kan best eens pittig zijn om een goede balans te vinden tussen werken en je persoonlijke leven. Het kan dan een hinder zijn om ook nog eens een paar keer per week naar de les te moeten gaan. Denk dus goed na hoeveel tijd je wilt in plannen voor de lessen en het oefenen voordat je in alle enthousiasme besluit lessen te volgen!

Piano spelen met bladmuziek

Conclusie

Pianospelen kan ontspannend werken. Het is een uitlaatklep, een manier om je ei kwijt te kunnen. Het kan ook een middel zijn om de buren eens flink te voorzien van arbeidsvitaminen als ze voor de zoveelste keer om 6:00 uur in de ochtend besluiten te gaan klussen in de tuin. (Piano’s Maene is niet verantwoordelijk voor eventuele ruzies die veroorzaakt worden door het pianospelen op een instrument van Piano’s Maene.) Het belangijkste is: plezier hebben!

♭♩