Ik heb een piano nodig: gids voor beginners

  • Akoestische piano
  • Digitale piano
  • Hybride piano
  • Koopadvies
  • Piano advies voor beginners
Het is zover, je hebt de stap gezet om piano te leren spelen. Je gaat les volgen op een muziekschool, bij een privéleerkracht, via een app of gewoon op jezelf. Zonder instrument kan je natuurlijk niet beginnen met piano spelen. Er is zoveel keuze: akoestische piano's, digitale piano's, silent piano's, vleugelpiano's, occasion piano's, enz... Als beginner is het niet eenvoudig om hierin een beslissing te nemen. We helpen je graag in je zoektocht om het meest geschikte instrument voor je te vinden. Ontdek meer in deze blog!
Digitale piano leren spelen
Piano voor beginners

Bestaat er een piano voor beginners?

Een kwalitatief goede piano draagt bij aan de verdere ontwikkeling van jouw passie en muzikale vaardigheden. Een goede piano is dus belangrijk om plezier te hebben van je hobby, in welke fase je ook zit. Met andere woorden bestaat er geen piano voor beginners, maar wel één voor elke situatie en elk budget. Hoe beter de piano, hoe fijner spelen, hoe sneller je vooruitgaat en dus hoe meer voordeel je eruit kan halen op de lange termijn. Investeren in voldoende kwaliteit zorgt voor meer speelplezier en motivatie, en zal dus zijn vruchten afwerpen in een latere fase van jouw piano ontwikkeling. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij de zoektocht naar jouw piano.
Akoestische of digitale piano kiezen

Kies ik nu best een akoestische of digitale piano? Of toch beter een silent piano?

Een akoestische piano verdient altijd de voorkeur in de zoektocht naar een instrument. Als je direct piano leert spelen op een akoestische piano, zal je jezelf immers beter en sneller ontwikkelen op muzikaal en technisch vlak. En dit is ook geldig voor beginnende pianisten. Piano spelen gaat over het creëren van jouw eigen klank! Dat wil daarom niet zeggen dat een budgetvriendelijke digitale piano geen goede oplossing kan zijn voor verschillende situaties. Lees hierover zeker ook meer in onze blog “waarom (g)een digitale piano kiezen”.

Een digitale piano is een simulatie van een echte akoestische piano en is meestal budgetvriendelijker. Daarnaast kan een digitale piano een goede oplossing zijn omwille van praktische redenen. De instrumenten zijn compacter en vaak gemakkelijker verplaatsbaar. De connectiemogelijkheden (USB, Bluetooth, enz…) zijn uitgebreider en je kan gebruik maken van meerdere interactieve features (bvb. meerdere klanken of begeleidende stijlen).

Silent piano kopen

Het speelgevoel en de klank van een echte akoestische piano is altijd het uitgangspunt geweest bij de bouw van een digitale piano. Hoe beter de digitale piano, hoe dichter je de akoestische speelervaring benadert. Het authentieke akoestische gevoel is namelijk het meest natuurlijke gevoel van spelen, dit zorgt ervoor dat je op technisch vlak meer kan en dat er meer dynamiek en emotie in de muziek gelegd kan worden. Om deze reden bestaan er ook hybride digitale piano’s met een echte mechaniek van een akoestische buffet- of vleugelpiano, zoals de Yamaha Avant Grand of Kawai Novus reeks.

Silent piano’s zijn instrumenten die ook met hoofdtelefoon bespeeld kunnen worden, je hebt dus zowel een digitale - als akoestische piano in één. Als hoofdtelefoon een must is maar je wilt ook wel de akoestische klank en mechaniek is een stil-akoestisch instrument het overwegen waard. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer je in een appartement woont en de buren niet wil storen, of als je graag ’s avonds laat oefent. Wanneer er plaats is voor een vleugelpiano is het ook hier mogelijk om met hoofdtelefoon te spelen. Met een silent piano behoud je dus altijd de klank en het speelgevoel van een echte akoestische piano, maar heb je toch alle (praktische) voordelen van een digitale piano.

Onze blogpost Kies je piano in 5 stappen kan de zoektocht naar het geschikte instrument al een stuk makkelijker maken.

Vleugel piano kopen

Kies ik best een piano of een vleugel?

Het mechaniek van een vleugelpiano maakt optimaal gebruik van de zwaartekracht, en zorgt voor meer soepelheid en een betere repetitiesnelheid in de aanslag. De klank van een vleugelpiano verspreidt zich ook beter in de ruimte en als pianist zit je ook meer in de klank bij het bespelen van het instrument. Het is een misvatting dat een vleugel enkel voor gevorderde - of professionele muzikanten geschikt is. Zoals hierboven vermeld, zijn beginnende pianisten immers ook gebaat bij een kwalitatief hoogwaardige piano. Indien je voldoende  ruimte hebt, kan een vleugelpiano dus zeker een mogelijkheid zijn. Op vlak van prijs is een vleugel ook zeker niet veel duurder dan een vergelijkbare piano. Volgende blog kan mogelijks inspireren om de zoektocht wat makkelijker te maken: Het plaatsen van een vleugel
Het is belangrijk om binnen jouw mogelijkheden voor de beste oplossing te kiezen. Zo beschikken we ook over een ruim aanbod aan occasion instrumenten om zo jouw droom van een akoestische piano beter te realiseren. Alle instrumenten zijn volledig gereviseerd in ons atelier en worden verkocht met 10 of 5 jaar garantie. Lees ook onze blog: Waarom kiezen voor een tweedehandse piano?
Piano huren of huurkopen

Ik vind het moeilijk om een keuze te maken. Wat nu?

Als je het piano spelen rustig wil ontdekken, en nog twijfelt om direct een investering te maken, kan je ook starten met het huren van een piano. Zo kan je een kwalitatieve akoestische piano huren voor 59€ per maand of een digitale piano vanaf 39€ per maand, met een minimum huurtermijn van 6 maanden. Als het uiteindelijk een succes blijkt kan je een deel van je huurgeld recupereren. De huurformule houdt weinig risico en is een uitstekende keuze voor beginnende pianisten. Meer info via link.

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om een instrument te huurkopen. In deze formule kies je zelf een nieuwe of tweedehandse akoestische of digitale piano. Je huurt minimum 18 maanden, maar als je blijft verder huren, wordt je eigenaar van de piano na 50 maanden. Het voordeel is dat je direct kan kiezen voor voldoende kwaliteit, maar tegelijk de investering kan spreiden over 50 maanden.

Wij hopen dat deze blog toch al bepaalde vragen beantwoord. We wensen jou zo goed mogelijk verder te helpen in de verdere zoektocht. Je bent steeds welkom in één van onze 9 winkels om de piano’s in levenden lijve te testen en beluisteren (geen enkele blog of video kan de klank van een piano correct weergeven). Tijdens een bezoek kan je beroep doen op onze piano adviseurs voor verdere uitleg. Daarnaast zijn wij ook beschikbaar via webchat (rechtsonder), e-mail of telefoon.

 

♭♩